2012. augusztus 7., kedd

A narancs télen-nyáron jó

Ezt a szirupos-narancsos sütit legutoljára karácsony előtt sütöttem, viszont ma Luca facebook kommentelése hatására megvilágosodott az elmém: mennyire jó lehet ez nyáron is, lehűtve, vaníliafagyival tálalva! :) A tészta mennyeien szaftos a beledolgozott narancstól, és még jót is tesz neki, ha egy éjszakát vagy napot állni tudjuk hagyni a hűtőben. Mi azonban nem tudtuk...csak 1-2 szelet, ami másnapra maradt, azon viszont azt vettük észre, hogy sokkal finomabb, mint előző nap volt. Minek is ragozzam tovább, csapjunk a lecsóba! Egész pontosan a narancsos sütibe.

Recept:

  • 4 narancs
  • 6 evőkanál Lyle's Golden Syrup
  • 200 g vaj
  • 200 g barna cukor
  • 200 g liszt 
  • 1 teáskanál sütőpor
  • 100 g darált mandula
  • 4 tojás
Melegítsük elő a sütőt 180 fokra. Mossuk meg alaposan a narancsokat, és kettőnek reszeljük le a héját, és dobjuk egy keverőtálba. A narancsokat hámozzuk meg, távolítsuk el a fehér részeket is alaposan, egyet karikázzunk fel éles késsel, a többit pedig vágjuk kis kockákra. Vajazzunk ki egy kb 23 centis kerek tortaformát és locsoljuk rá a Golden Syrupot (ne legyen csatos a forma, mert azon ki tud folyni a szirup) és fektessük bele a kerek narancsszeleteket. A többi hozzávalót a narancskockákkal együtt keverjük össze egy keverőtálban és öntsük a narancsszeletekre. Az eredeti recept 50 percet ír sütési időnek, de nekem egy jó másfél óra kellett, mire rendesen átsült, így azért oda kell figyelni, folyamatosan tűpróbával ellenőrizni. 

Tudom, ennek a receptnek az egyetlen "buktatója" ha lehet ez mondani, az a Golden Syrup, megmutatom, miről van szó:


Ez egy nagyon sűrű, egészen sajátos, semmihez sem hasonlítható, karamelles aromájú cukorszirup, és a mi környékünkön (Mosonmagyaróvár) a beszerzése boltból lehetetlen. Nagyon kedves barátom és a felesége hoztak nekem egy adagot Londonból, ugyanis ez angol találmány, azóta már rábukkantam a British Store webáruházban is, érdemes körülnézni, angliarajongóknak és mindenkinek, ugyanis időközönként tartanak úgynevezett zöld hétfőt, amikor ingyen szállítanak házhoz. Ilyenkor nagyon megéri bespájzolni, én is ezt tettem a Golden Syruppal, mivel nagyon sok desszerthez, ételhez kiválóan használható, isteni aromát és szaftosságot kölcsönöz mindenféle piskóta alapú édességnek, palacsintáknak.
Ha végképp nem megy a beszerzés, akkor használjunk simán kristálycukorból készített karamellt, 3 evőkanál cukrot hevítsünk 5 deka vajjal, de ne pirítsuk túl sötétre, mivel a tortával még sülni fog, ne legyen égett, füstös íze.

Ha megsült, és nem bírunk várni, még melegen locsoljunk a tetejére egy kis extra Golden Syrupot, és tálaljuk  valódi, házi tejszínből vert habbal vagy vaníliafagyival. 

A bazi nagy görög vacsi

Imádom a görög konyhát és persze egész Görögországot úgy, ahogy van...rengeteget ettem ott a padlizsános  fogásokat és persze az eredeti görög salátát temérdek mennyiségben. És én azt szeretem, az eredetit, semmi cicoma, semmi extra, ez önmagában a legek extrája. De kanyarodjunk vissza a főfogásunkhoz, az én legeslegnagyobb görög kedvencemhez, a töltött-sült padlizsánhoz. Először is vágjuk hosszában félre a padlizsánunkat és a húsát kockázzuk be, de vigyázva, hogy maradjon pereme is a kis tölteni való padlizsán csónaknak és a "fenekéig" se vágjunk le, csak éppen addig, hogy majd kanállal könnyen kiemelhessük a padlizsán bekockázott húsát. Serpenyőben hevítsünk kevés olívaolajat és ezen süssük meg a félbevágott padlizsánokat a vágott felükkel lefelé. Felenként úgy 10 perc sütés elég nekik. Ha kicsit kihűlt és már hozzá tudunk nyúlni, kapargassuk ki a húsát kanállal, majd aprítsuk pici kockákra, tegyük félre. Most nekiállhatunk a tölteléknek: kell hozzá 1 fej vöröshagyma finomra vágva, 20-30 dkg darált hús (padlizsán méretétől függően) 3 evőkanál kockázott paradicsomhús (konzervből is tökéletes), 1 kupaknyi konyak, só, bors, őrölt kömény, fahéj. A finomra aprított vöröshagymát megpirítjuk olívaolajon, mehet rá a darált hús, azt is megpirítjuk. Ha ez megvan, hozzáadjuk a paradicsomhúst, az előzőleg félrerakott és feldarabolt padlizsánhúst, fűszerezzük a sóval, borssal, késhegynyi őrölt köménnyel és fahéjjal, majd hozzálöttyintjük a konyakot. Ezzel még jól összepároljuk, hogy a paradicsom és a padlizsán is puhára főjön a raguban és kész is a töltelék, mehet a kikapargatott padlizsánba. Tetejére besamellt készítünk: 3 dkg vajat (jó 1 evőkanálnyi) megolvasztunk, hevítjük, majd 3 evőkanál lisztet hozzáadunk, picit hevítjük azzal is, de vigyázzunk, ne kezdjen barnulni, majd 3 dl tejjel az egészet simára keverjük és besűrítjük. Javaslom, a besamell készítéshez használjunk kézi habverőt, kevés erőfeszítéssel gyönyörűen sima mártást fogunk kapni. Én jó sűrűen krémesre szoktam főzni, hogy megálljon a ragu tetején és ne folyjon le. Ha ez az állag megvan, csipet sót, borsot és lehetőség szerint frissen reszelt szerecsendiót szórjunk bele, keverjük el, mehet rá a raguval töltött padlizsánra, tetejét megszórjuk reszelt sajttal, előmelegített sütőben 180 fokon aranybarnára sütjük. (ez időben kb 20-30 perc, nem kell neki sok, csak annyi, hogy a sajt szépen megpiruljon)
Hozzá köretként görög salátát (mi mást?) szoktam készíteni, mennyei páros!

A salátához 2 személyre 1 nagy, vagy 2 kisebb fej lilahagymát jó vékonyan felszeletelek, ezt tálba szedem, tekerek rá 1-2 csavarásnyi frissen őrölt borsot, megszórom szárított oreganoval és meglocsolom 1 evőkanál fehérborecettel és 2 evőkanál jóféle extra szűz olívaolajjal, lefedve hagyom állni legalább 1-2 órát. A fehérborecet szuperül elveszi a hagyma erős csípősségét és a salátánkban csak az incsifincsi, édeskés, lágy ízű hagyma marad. Ha már lassan enni szeretnénk a salátánkat, felkockázunk egy fél kígyóuborkát és egy jó maréknyi koktélparadicsomot. Természetesen normál paradicsom is tökéletes, ha épp az van otthon. Először a kockázott paradicsomot szórom a hagymára, azt megszórom 1 evőkanál cukorral, majd megsózom. Jöhet a kockázott uborka és egy jó maréknyi fekete olívabogyó (lehet 2 is, én imádom;), az egészet összeforgatjuk és a tetejére morzsolunk, vagy kockázunk 1 feta sajtot. Nekem ez a tuti görög saláta, és nagyon rá lehet kapni, az ember észrevétlenül is azon kapja magát, hogy újra és újra csak ez jár a fejében és ezt készíti:)

2012. július 30., hétfő

Hipergyors, szuperegyszerű kenyér

 Ez valójában nem az a hagyományos értelemben vett kovászos kenyér, de olyan a formája, és kevéske finom, valódi vajjal megkenve mennyei vacsora lehet. Villámgyorsan össze lehet ütni, és csak "be kell dobni" a sütőbe. Nálunk időtlen idők óta örök kedvenc, tuti kis útravaló a kirándulásokra is, létezik még egy változata, az olívabogyós-sonkás kenyér, de az majd a következő poszt témája lesz;)

Recept:

 Sonkás-ementális kenyér

  • 25 dkg liszt
  • 2 teáskanál sütőpor
  • 20 dkg apróra vágott sonka
  • 15 dkg kockákra vágott ementáli sajt
  • 1 dl tejföl
  • 1-2 teáskanál mustár
  • Só, bors, szerecsendió
  • 3 tojás
  • 1 evőkanál petrezselyem
  • 12,5 dkg vaj

A lisztet a sütőporral és a sajttal jól elkeverjük. A 3 tojást, sót, mustárt, tejfölt, petrezselymet és a fűszereket összekeverjük, majd hozzáadjuk a felolvasztott vajat és az egészet összekeverjük. 180 °C-on 40-45 percig sütjük (tűpróbával ellenőrizzük). Ha megsült, a formában hagyjuk langyosra hűlni, majd borítsuk ki, és szeleteljük fel.


2012. július 27., péntek

Imádom ezt a tortaformát...

Ez a torta is rendelésre készült, akárcsak a csokitorta, és ha jól emlékszem, a megrendelők nem voltak elégedetlenek... Zila tortaformában készült, egyszerűen nem tudok vele betelni, imádnivaló egy találmány, ha tehetném, éjjel-nappal csak sütnék bennük! Annyira praktikus és hiperszuperül díszíthető, nagyot villanthatunk rém egyszerű süteményekkel is.;)A torta egy citrusos ricottakrémmel töltött piskótatorta volt, melyet szép narancs híján csillaggyümölccsel díszítettem. 
A receptet pedig a Zila Tortaforma weboldalán találtam, szuper recept, úgy, ahogy van.


 Piskóta:

  • 6 db (nagyobb) tojás,
  • 3 ek. rétesliszt,
  • 3 ek. finomliszt,
  • 6 ek. cukor,
  • csipet sütőpor,
  • csipet só
 Krém:
  • 25 dkg ricotta,
  • kb. 1 dl tejszín,
  • 1 ek. narancsvirágvíz,
  • 1 narancs reszelt héja,
  • 1 citrom reszelt héja,
  • 1 ek. frissen facsart citrom- és narancslé,
  • 2 ek. porcukor
A tojásokat kettéválasztom. A fehérjéket kemény habbá verem.  A tojások sárgáját habosra keverem a cukorral. Ezután hozzáadom a liszteket, a sütőport és a sót és ezekkel is alaposan elkeverem, végül óvatosan a masszába forgatom a tojáshabot, majd betöltöm a tortaformába és 180°C-ra előmelegített sütőbe teszem 20-25 percre (tűpróbával ellenőrzöm a piskóta állapotát). Hagyom kicsit hűlni, majd kiborítom a formából.

A krém hozzávalóit is alaposan összekeverem és a tortaforma nyílásaiba töltöm csillagcsöves nyomózsákkal. Díszítésnek csak a fantáziánk szabhat határt.

Csokitorta

Legutóbbi kreatív rohamom eredménye többek közt egy diós-rumosmeggyes csokitorta, ami egy jóbarátom szülinapjára készült, melyet az ő kedves barátosnéje rendelt nálam:) Az igény a következő volt: diós legyen a piskóta, legyen benne gyümölcs és csokikrémes legyen. No, hát így is lett, ez a torta az én egyik személyes kedvencem, anyukám is ezt sütötte nekem a szülinapomra.:) 
 Imádtam ezt a tortát elkészíteni és díszítgetni, a csokitorták mindig a szívem csücskei. Ja, és a beletűzdelt kis csokidíszeket is saját kezűleg készítettem el előző este, pofonegyszerű és nagyon látványos díszeket művelhetünk ezzel a módszerrel: töltsünk egy tasakba olvasztott csokoládét, hűtsük le, amíg az állaga már nem lesz teljesen hígan folyós, vágjuk le a tasak sarkát, de vigyázzunk, pici nyílást kell hagynunk ahhoz, hogy szép vékonyan tudjunk majd rajzolni. Sütőpapírra bármilyen formát megrajzolhatunk így csokiból, várjuk meg, míg megszilárdul, majd díszítés előtt tegyük hűtőszekrénybe pár percre papírostól, így könnyebb lesz majd leszedni és dolgozni vele.
Recept: 

 Tészta: 

  • 8 tojás szétválasztva
  • 24 dkg porcukor
  • 16 dkg darált dió
  • 6 dkg zsemlemorzsa
  • 5 dkg liszt
  • fél csomag sütőpor
A tojások fehérjét kemény habbá verjük, a sárgáját a porcukorral habosra keverjük. Adjuk hozzá az összes többi hozzávalót majd keverjük az egész masszát a habhoz. Kivajazott vagy sütőpapírral bélelt tortaformába töltjük és 180 fokon kb 45-50 percet sütjük. (tűpróba!)

 Krém:
  • 18 dkg cukor
  • 2 egész tojás 
  • 1 dl tej
  • 1 evőkanál liszt
  • 1 evőkanál jó minőségű holland kakaópor
  • 10 dkg Rama margarin
A krém összes hozzávalóját, kivéve a Rama-t, egy lábasba öntöm, és folyamatosan kevergetve sűrűre főzöm. Ha kihűlt, kikeverem a 10 dkg Rama-val és opcionálisan bármilyen gyümölcsöt is belekeverhetünk, ez most rumosmeggyel készült.
Ha a tészta kihűlt, kettévágom, megtöltöm a krémmel, keveset félreteszek belőle, hogy kívül is bekenhessem. Ha a képen látható kinézetet szeretnétek elérni, akkor dupla adag krémet főzzetek, így bőven marad csillagcsöves nyomózsákba is, amivel szépen ki lehet díszíteni. Ja, és pofonegyszerű;) 

2012. július 20., péntek

Szösszenet...:)

Valóban csak egy szösszenetnyi poszt következik most, mivel fáradt vagyok, és úgy gondolom, nem is lenne érdemes ezt nagyon tovább ragozni...A kéksajtot általában az emberek vagy imádják, vagy fújolnak rá. Középút nincs. Ez olyan, mint a szarvasgomba, ott sincs olyan, hogy "elmegy kategória". Én imádom, de az anyukám még a szagától - bocsánat, illatától - is kirohan a házból. Na de kanyarodjunk vissza a kéksajthoz és az apukám által ültetett őszibarackfán termő mennyei, méznél is édesebb, lédús és zamatos barackhoz. Ez a két dolog kombinálva elsőre talán szokatlan lehet, de higgyétek el, az egyik legizgalmasabb és legüdítőbb nyári csemege. Felszeletelek pár őszibarackot, rámorzsolok pár szelet minőségi kéksajtot és lehet lakmározni. Ha netán egy pohárka jóféle aszúval is megkoronázzuk, a mennyekben fogjuk érezni magunkat;) Ugye, hogy mindig a legegyszerűbb dolgok a legfinomabbak?


És jöjjön egy bónusz +1 szösszenet, ha már a szarvasgombáról is szó esett. Hasonlóan hipergyors ám annál ízletesebb és izgalmasabb fogás: 1-2 darab vilmoskörtét (vagy bármilyen körtét, ki amilyen fajtát szeret) meghámozok, felkockázok, meglocsolom szarvasgombás olívaolajjal, és bőven megszórom frissen reszelt parmezánnal. Próbáljátok ki, de vigyázat, veszélyes, függővé tesz!!! Mennyei lehet köretnek, előételnek is, vagy csak simán magában. Egy jó nagy adaggal...kevéssel úgysem fogod beérni;)

2012. június 18., hétfő

Kicsit fitten:)

Mivel a málnánk is érik, igencsak szép számmal, szedtem ma egy jó doboznyit, és jól bevacsoráztam belőle egy kis müzlivel meg joghurttal. Isteni vacsi lett belőle és természetesen cukormentes;) Próbáljátok ki, iszonyat egyszerű és nagyon finom. 

A müzlit száraz serpenyőben megpirítottam, így finomabb és ropogósabb is lett. Ha lehet, válasszunk hozzáadott cukor nélküli müzlit, nem kell még pluszban bevinni a szervezetünkbe, ha nem muszáj. Ha megpirult, egy tányérra borítom és hagyom, hogy lehűljön. Addig 1 pohár natúr joghurtot pár csepp édesítőszerrel (stevia) elkeverek. A müzlire borítom, a tetejét megszórom málnával és gyorsan befalom. Persze, bármilyen gyümölccsel istenien működik, ribizlivel, cseresznyével, eperrel, meggyel...hmm. És ha még mindezt egy csipetnyi fahéjjal megszórjuk, nemcsak pompás desszert, vagy remek fogás kerekedik belőle, de még zsírt is égetünk. Hiszen a fahéj kitűnő zsírégető fűszer és nem utolsó sorban csökkenti a vércukor- és a vérkoleszterin szintet. Na, szeretjük a fahéjat? :)


2012. június 16., szombat

Cseri cseri lédi...:)

Cseresznye szezon, nyamm...hatalmas cseresznyefánk idén is temérdek mennyiségű, nagy szemű, isteni csonthéjast termett, nem is győzzük kitalálni, mi legyen vele. Javarészt persze megesszük:) aztán megy a fagyasztóba is belőle, kimagozva, mert télen ha az ember lánya egy is cserkós rétesre vágyik, csak előkapja és rögtön tálalhatóak a nyári ízek. Ma reggel pedig szedtem egy adagot pitének. Pofonegyszerű...Pontosan nem tudnám megmondani, mennyi cseresznyéből készült, csak úgy ránéztem a pitetálra és bemértem, mennyi töltelék férhet bele. Azt hiszem úgy kb. 70-80 deka körül lehetett egyébként...

És a recept:

Tésztához:
  • 25 dkg liszt
  • 5 dkg vaj
  • 10 dkg cukor
  • fél evőkanál sütőpor
  • 1 evőkanál méz
  • 1 tojás
A recept továbbá ír még bele egy kevés tejet (2-3 cl), én beletettem, de nem kellett volna, túl lágy lett és még több lisztet kellett bele tennem. Szóval tejet csak abban az esetben, ha úgy látjátok, hogy még felvenné, mert túl kemény.

Töltelék:
  • Kimagozott cseresznye, 70-80 dkg
  • 5 dkg cukor
  • 1-2 teáskanál fahéj
  • 2 evőkanál zsemlemorzs
Kezdjünk a cseresznyemagozással:) Majd szórjuk meg a cukorral, fahéjjal és tegyük félre. A tészta hozzávalóit gyúrjuk össze, és tegyük egy fél órára hűtőszekrénybe folpackba csomagolva. Majd lisztezett deszkán nyújtsuk ki, tegyük kivajazott piteformába úgy, hogy a peremén is felérjen a tészta. A cseresznyét csepegtessük le, öntsük a tésztára és szórjuk meg 2 evőkanál zsemlemorzsával, és toljuk be sütőbe. 180 fokon süssük 30 percet. Majd tegyük rá a marcipánból vágott kis csíkokat, rácsot kialakítva. Aki nem szereti a marcipánt, az rácsozhat tésztával is, csak ne felejtsen el félrerakni belőle a nyújtás előtt :) Majd a ráccsal süssük további 15 percet. Nyamm...


2012. május 21., hétfő

Charlotte

Szívemnek egyik legkedvesebb évfordulójára, kedvesemmel történt megismerkedésünk 1. évfordulójára készítettem ezt a pofonegyszerű, ám annál látványosabb és finomabb, könnyű, nyári édességet, az epres-málnás charlotte-ot. Azért is írtam, hogy pofonegyszerű, mert bevallom töredelmesen, picit most csaltam, kész, tölteni való piskótatekercset vettem, kettőt, amiket megkentem málnalekvárral, felszeleteltem, és kiraktam a szeletekkel egy gömbölyű tál belsejét. (Ha van időnk, természetesen meg is süthetjük a piskótákat, én is azt szoktam inkább preferálni) Amennyiben nagyon biztosra akarunk menni, kibélelhetjük folpackkal a tál belsejét, de nekem eddig még sosem volt problémám a kiborítással, pedig már sokszor csináltam. Ha megvagyunk a szeletek kirakosgatásával, jöhet a töltetlék: nálam ez most túrós-epres volt. 3 csomag túrót, 2 pohár natúr joghurtot, némi édesítőt (mézzel is isteni) és kb 3 dl eperpürét összekevertem. Használhatunk persze friss, darabolt epret is, vagy bármilyen más gyümölcsöt, ami épp otthon van. Majd a végén hozzádobtam 2 tasak zselatin fixet, ebben az a szupi, hogy sem főzni, sem áztatni, semmit nem kell vele bíbelődni, csak bele a krémbe a végén, alaposan elkeverni és lehet is beletölteni a charlotte-forma belsejébe, majd a tetejét is rakjuk ki piskótatekercs-szeletekkel. Egy éjszakára tegyük hűtőbe, ha ennyi időnk nincs, akkor is legalább 2-3 órát hűtsük, majd borítsuk ki a gömbölyű formából az incsifincsi nyári desszertünket egy tortatálra és arassuk le a babérokat!:)

2012. május 20., vasárnap

Szülinap II.

Történt ugyanis, hogy az én szülinapom után nem sokkal következett az én szerelmem születésnapja. Rengeteg ötletelés után az az egy biztos volt, hogy Spongyabobnak valahogy, valamilyen formában szerepelnie kell a tortán. Na meg persze az, hogy az ízesítés az marcipános-csokoládémousse torta lesz, mivel ez az abszolút kedvence. Első ötlet az volt, hogy magát a tortát is Spongyabob alakúra sütöm, azaz egy téglatestet készítek és erre jön majd a sárga marcipánborítás és a kis szivacs testének kialakítása. Nem ez a verzió került megvalósításra, mivel abból gigantikus méretű torta lett volna, így maradtam a hagyományos kerek verziónál, marcipán figurával. Ennek a tortának a receptjét is a napokban fogom updateolni, mivel ezt sem készítettem ide a laptopom mellé...A sütemény tésztája 2 réteg fűszeres piskótatészta, amik valamilyen pikáns lekvárral vannak megkenve, pl.: meggy, ribizli, piros áfonya vagy esetleg szilva is szóba jöhet. Erre jön rá egy magas réteg étcsokoládé mousse, de ha valaki nem rajong az étcsokiért, természetesen tejcsokoládéból is elkészítheti, bár kétség nem fér hozzá, étcsokoládéból az igazi;) Következő lépésben ezt az egészet beburkolom marcipánnal és bevonom étcsokoládéval. Kár volna további szavakat fecsérelni az összhatásra...Leírhatatlan. Ha választanom kellene az életemben kóstolt legfinomabb sütemények közül, a mamám cseresznyés rétese és anyu csokis diótortája mellett ez lenne a 3. befutó. Mennyei!
Kis sárga barátunk testét teljes mértékben saját kezűleg színeztem és formáztam, és ezt a részét élveztem a legjobban a tortakészítésnek:) Sajnos a bevonás nem sikerült valami szépen, nem tudom mi lehetett az oka, de valamiért nem olvadt tökéletesen simára a csokoládém...
Elkészítettem már ezt a tortát szívecskés változatban is:

Szülinap I.

A hétszázát, idejét sem tudom már mikor írtam utoljára bejegyzést...de hát ilyen ez a pop-szakma, hála az égnek zajlik az élet körülöttem. Bár a szülinapom nem mostanában volt (április 30.) de feltétlenül írnom kell arról a tortáról, amit anyukám sütött nekem meglepetésként. Kicsi korom óta nagy kedvencem, és olyan rég nem csinálta már, hogy komolyan meglepett, amikor reggel pizsiben, félig még begyógyult szemekkel megpillantottam a konyhapulton: a csokoládékrémes diótortát. Imádtam. A tésztája habos, légiesen könnyű és pihe-puha, a csokikrém pedig bársonyosan simogatja az ember ízlelőbimbóit, együtt a kettő pedig bomba siker.  Recept is következik hamarosan:) Sajnos most úgy ültem le írni, hogy nincs idekészítve egy darab recept sem a kezem ügyébe, de a napokban pótolom, ígérem. Ha kivárjátok és kipróbáljátok, nem bánjátok meg, tutira;)
És hadd emeljem ki az egyik nagyon kedves ajándékomat a rengeteg közül, amikkel az én édibédi barátaim megleptek: egy konyhai fáklya a tesómtól! Megvan ennek az előzménye, történt ugyanis, hogy előre elkészítettem egy nagyobb adag creme brülee-t, de a régi lángszóróm megadta magát sajnos. Az öcsémet az őrületbe kergettem, hogy "de csak töltsd fel nekem, más baja biztosan nem lehet" de csak nem akart működni. Így hát a krémdesszert felét karamellréteg nélkül kanalaztuk el... De ez végre szuper kis gép, imádom és kaptam hozzá 2 db szívecske alakú ramekin-tálkát is. És ami a legfontosabb: PINK színű!!! Van ennél gyönyörűbb a világon? :)

2012. április 23., hétfő

Madártej szelet





Végre, végre új bejegyzés, hurrááááá! El sem hiszitek, mennyire vártam, hogy végre az imádott kis hobbimról írogathassak, erre sajnos mostanában nem jutott sem idő, sem energia... Azonban most kiváló alkalmam adódott kreatívkodni. Ahogy már korábban is írtam róla, karácsonyra megleptek a szüleim a hőn áhított Zila-tortaformákkal, így hát folyamatosan bújom a http://www.zilatortaforma.hu/ -t újabb és újabb receptek, inspirációk után kutatva. Régóta meg is fogalmazódott az igény a madártej torta iránt, mivel az egész családunk masszívan madártej-függő. Igen ám, el is terveztem, hogy anyukám szülinapjára meglepem őt egy Zila tortaformában elkészített, sodóval töltött madártej tortával. Egy bibi volt csak vele, előző nap el kellett volna készíteni, és egy éjszakát fagyasztani...Ez mondjuk egyrészt ki is ment a fejemből, másrészt megint csak elhúzódott az előző napi munkaidő, tehát a projekt abszolút kivitelezhetetlenné vált, és ez el is szomorított szombat reggel, amikor szembesültem a tényekkel és rádöbbentem: nincs mit tenni, nem lesz madártej torta. Azonban hoppá! Hát van itt nekünk madártej szelet receptünk is, idő hiányában muszáj rugalmasnak lenni, hát nagy szívfájdalmak közepette elszakadtam a tortaformától és kiegyeztem magammal a tepsis verzióban. Utólag rájöttem persze, hogy ez is nyugodtan mehetett volna a 26 centis, kapcsos tortaformába, vagy a Zilába, de majd legközelebb...másodszor majd okosabb leszek. A recepten is van még mit csiszolni, a krém állagát tekintve, a végeredmény egyébként isteni lett. Maga a recept, egy régóta elmentett darab a számítógépemen, most próbáltam ki először, az ízélmény mennyei, egyedül a vaníliakrémem sikerült egy kissé hígra, mely néhol lefolyt a piskótáról. Nem tudom mit lehetne tenni ennek kiküszöbölésére, tippem van csak: mivel főzött krémről van szó, tojássárgájából, én valószínűleg nem főztem elég sűrűre, mert attól tartottam, hogy rántotta lesz, ha tovább sűrítem. Legközelebb tutira megyek: valószínűleg beleküldök 1-2 lapzselatint...


Recept:

Piskóta:
  • 8 tojásfehérje
  • 8 evőkanál cukor
  • 8 evőkanál liszt
  • 1 teáskanál sütőpor
Krém:
  • 8 tojássárgája
  • 4 evőkanál cukor
  • 5 evőkanál liszt
  • 2 evőkanál vaníliás cukor/ vagy 1 vaníliarúd kikapart belseje, esetleg vaníliakivonat
  • 4 dl tej
  • 18 dkg Rama
  • 10 dkg porcukor
Tetejére 4-5 dl tejszínből készített hab. Erősen ajánlom a Cserpest, vagy valami jobbfélét, Hulalát eszünkbe se jusson használni, semmi esetre sem!!!

A tésztához a 8 fehérjét kemény habbá verem, hozzáadom a cukrot, lisztet és a sütőport, sütőpapírral bélelt tepsiben vagy tortaformában 15-20 perc alatt megsütöm 180 fokon.
A krémhez a tojássárgájákat a liszttel, cukorral, vaníliával és tejjel sűrűre főzöm, majd hagyom kihűlni. Ha kihűlt, a porcukrot kikeverem a Ramaval, hozzákeverem a vaníliakrémet és a piskótára simítom, arra pedig a  habot. Teteje bármivel megszórható, krokanttal, csokiforgáccsal, ahogy tetszik. Hűtőbe dugjuk pár órára, majd jóízűen befaljuk. 


2012. április 8., vasárnap

Dóra torta





Rég volt már bejegyzés, ennek okai a húsvéti sürgés-forgás+munka. Na de most! Történt a múlt héten ugyanis, hogy az én egyik legkedvesebb unokanővérkém felhívott, hogy készítenék-e szülinapos, 3 éves, Dóra nevű  kislánykájának tortát. Hát mondom, hogy a ménkűbe ne, örültem a megbízatásnak és a fejemben már cikáztak is a rózsaszínebbnél rózsaszínebb ötletek. Imádom az ilyen feladatokat, itt bátran elengedhettem a fantáziámat és kiélhettem a már-már betegesen pink mániámat, rendkívül élveztem a díszítését. Maga a torta répatorta lett, sajtkrémes töltelékkel és bevonóval. Az oldalát marcipáncsíkokkal díszítettem ki, majd felül a torta szélén kis fehércsoki virágokkal tüntettem el a színes csíkok végződését. Ezen felül még jött az ötlet, hogy lebegő, repdeső lepkéket is felvonultatok valahogy a tortán. Ennek az lett a végső kivitelezése, hogy beszereztem kis színes papírlepkéket, amelyek el vannak látva kétoldalú ragasztócsíkkal, (ha valakinek van rá érkezése és idegzete, házilag is elkészíthető, nekem nem volt) és ezeket vékony modelldrótra ragasztgattam és a tortába tűzdeltem őket. Egész jól sikerült kivitelezni,azt hiszem, remélem a torta tulajdonosának is legalább annyira tetszik majd, mint nekem :)



Mutatok egy vakuval készült képet is, bár nem annyira szeretem, mert sokszor nem ad vissza valós színeket, de a lepkék viszont úgy jobban látszanak.


2012. április 4., szerda

Végre végére értem a hétvégén begyűjtött rengeteg medvehagyma feldolgozásának. Azt hittem sosem jön el ez a pillanat. 6-7 kis dobozka ment a fagyasztóba belőle, és 2 kis üveggel sikerült eltennem olívaolajban. Ehhez is felaprítottam a leveleket, besóztam és meglocsoltam az olajjal, majd levegőmentesen üvegekbe tömködtem és még a tetejét is meglocsoltam olívaolajjal. Állítólag hűtőben egy évig is eláll, az íze maradéktalanul megmarad és bármire használható. Azt hiszem, a héten még elteszek pár adagot:)

2012. április 2., hétfő

Medvehagyma





Nincs mese, legalább 2 hete már itt a szezonja, a természet első, zsenge tavaszi ajándéka. Nem is kérdés, családunk jó pár éve medvehagyma-őrült. Ne kérdezzétek miért...csak kóstoljátok meg. Mielőtt belekezdenék, mi mindenre lehet felhasználni, pár szót a gyógyhatásairól, mivel hogy az is van neki, nem is kevés: méregtelenít, emésztőrendszeri panaszokat, szédülést, fejfájást enyhít, magas vérnyomást csökkent, vesét és vért tisztít.

 Jól hangzik? Akkor most jön a ráadás: az ízét valahol a snidling és a fokhagyma közé tenném. Tény, hogy nyersen fogyasztva teszünk a legjobbat magunkkal, hiszen így tartalmazza a legtöbb jóságos vitamint. Alaposan megmosva és felaprítva szórjuk egy szelet friss vajas kenyérre vagy natúr krémsajttal megkent pirítós kenyérre, vagy dobjuk friss, vegyes salátára, akár joghurtos, akár olívaolajas öntettel istenien feldobja. Kikeverhetjük túróval,joghurttal és egy kis sóval meg borssal fűszerezve mennyei  szendvicskrém, és készíthetünk még belőle fűszervajat is. Sülve-főve felhasználva azonban jelentősen csökken a masszív fokhagymás aroma és ez nem feltétlenül ront rajta:) Sülteket ízesíthetünk vele, húsokba göngyölve, betöltve vagy panír fűszerezésére is kiváló. Apróra vágva szórjuk tojásrántottára, krémleves is készülhet belőle, ugyanúgy, mint fokhagymából, meg persze pesto tésztára és rizottóra. Pestohoz egy jó maréknyi megmosott medvehagymát beledobunk aprítógépbe, hozzáadunk pirított fenyőmagot és reszelt parmezánt, sóval, borssal ízesítjük, a bátrabbak dobhatnak rá pár karika chilipaprikát is. Beizzítjuk az aprítógépet, ledaráljuk és felöntjük annyi extra szűz olívaolajjal, amennyit felvesz. Elkeverjük és kis üvegben lezárva, hűtőszekrényben 3-4 hétig eláll. Frissen kifőtt tésztára melegen ajánlanám még továbbá a következő tésztaszószt: vajban 1 gerezd zúzott fokhagymát enyhén megpirítok, felöntöm tejszínnel, kockákra darabolt gorgonzola sajtot (ki mennyire szereti intenzíven a sajt ízét) vagy bármilyen kéksajtot megolvasztok benne, fűszerezem egy jó maréknyi medvehagymával, kevés fehérborral, sóval és borssal, összeforralom és a frissen kifőtt tésztát (linguine, pappardelle vagy spaghetti, ami épp van otthon) a mártásba forgatom. Azért nem írtam mértékegységeket, mert általában érzésre főzök, nem receptek szerint, hanem saját ízlésem szerint:) és a mennyiség is állandóan változó, hol 1 adagot főzök, hol pedig 1 hétre valót...És mivel nem szedhető túlságosan sokáig, csak amíg el nem kezd virágozni, pompás tartósítási lehetőségeink akadnak. Alapos tisztítás, szárítás és felaprítás után szórjuk őket jól záródó műanyag dobozkákba vagy tasakokba és fagyasszuk le. Vagy eltehetjük olívaolajban is, aprítás után sózzuk meg, tömködjük tiszta üvegekbe és öntsük fel jó minőségű extra szűz olívaolajjal. Lezárva, hűtőszekrényben 1 évig is eláll és az íze is tökéletesen megmarad. 
A végére még 1 nagy kedvencünket tartogattam, a medvehagymás pogit:) Ebből soha nem tudunk eleget sütni...


Hozzávalók: 

  • 40 dkg liszt
  •  1 csomag szárított élesztő 
  •  2 tk só
  • 1 dl tejföl
  •  20 dkg margarin
  •  egy tojás
  • reszelt, füstölt sajt
  • egy nagy csokor medvehagyma
A lisztet, élesztőt, margarint és tejfölt és sót összegyúrom majd 30 percre félreteszem pihenni. A tésztát kinyújtom, és megszórom egy maréknyi felaprított medvehagymával. Ekkor a tésztát kettéhajtom, majd újra kinyújtom, és újra megszórom. Ezt addig csinálom míg el nem fogy a hagymám. Ekkor 1 cm vastagon kinyújtom, kiszaggatom, bevagdalom a tetejét, megkenem a felvert tojással, megszórom sajttal és mehet a sütőbe 200 fokra. Addig maradnak míg meg nem pirulnak. 
 Ne tévesszen meg senkit sem a gesztenyés muffin, az nem tartalmaz medvehagymát, csupán egy napon készültek, de annak a receptjét majd egy következő posztban osztom meg, mára ennyi elég volt. Ja, még 1 jó hír a végére a Mosonmagyaróvár környékieknek: a Kálnoki-erdő vastagon tele van medvehagymával;)

2012. március 31., szombat

Frangipane





Avagy indul a mandula...Hirtelen felindulásból elkövetett sütemény bemutatása következik. Igaz, nem mostani alkotmány, még nyáron készítettem el, annak örömére, hogy apukám hazatért a messzi, ködös Skóciából. Adott, hogy imádja a marcipánt. Én meg arra gondoltam, miért ne próbálnék ki valami újat, ami még ráadásul marcipánízű is. (a frangipane krém (mandulakrém) elég hasonló lett a marcipánhoz) És valóban nem hazudtak, akik ódákat zengtek erről a finomságról. Megérte a magvakat egyenként kinyomkodni a kis barna kabátkájukból...mivel épp akkor nekem nem volt itthon blansírozott formában. Ehhez meg az kell.
 
Frangipane torta recept:


Én a tésztával nem vesződtem külön, a mandula blansírozás után valahogy az egyszerűbb utat választottam: kész leveles tésztás használtam. Egy piteformát kivajaztam, belevágtam a leveles tésztát, úgy, hogy körbe a piteforma falaira is felérjen, hiszen kell, hogy egy kis pereme legyen a tésztának. 180 fokon elősütöttem, 5-10 perc elég neki.
Majd elkészítettem a mandulakrémet: 

  • 250 g ledarált mandula
  • 50 g liszt
  • 250 g vaj
  • 150 g cukor
  • 1 tojás
  • 1 kupak amaretto vagy mandula kivonat
A vajat a cukorral habosra kevertem, hozzáadtam a mandulát, a lisztet, a tojást és az amarettót vagy mandulakivonatot. Fél órát pihentettem a keveréket a hűtőben, majd a tésztaalapra simítottam. És még friss fügét szeleteltem a tetejére, mert épp volt itthon, de szilvával is pompásan működik. Vagy körtével. Majd visszadugtam a sütőbe és 180 fokon újabb 30-35 percet sütöttem. Nem kell kétségbeesni, ha a sütőből kivéve még folyósnak találjátok a közepét... Vaníliafagyival körítve mennyei. Vagy csak szimplán egy kis házi tejszínből (Cserpes Tejszín) készített habbal...Higgyétek el, nyomába sem ér a dobozos spray-s förtelemnek. És ha már így előjött a szó a tejtermékekről: http://www.cserpessajtmuhely.hu/hu/termekpaletta.php próbáljátok ki, nem fogtok csalódni, úgy tudom, minden Lipóti Pékségben kaphatóak a termékeik.

2012. március 30., péntek

Eper...





Remegve várjuk az eperszezont. Az eper számomra az egyik legfinomabb gyümölcs a világon. A málna mellett.  Lehetőségeink határtalanok az elkészítését illetőleg. Hogy az anyukám által házilag előállított eperlekvárról már ne is tegyek említést... Ma péntek van, és általában ez az a nap, amikor már nem bírom magam türtőztetni a héten és kitör belőlem az alkothatnék. Ma nem így történt...pedig én akartam. Nagyon akartam...Eredetileg szivárványszínes macaronok előállítását terveztem mára. De sűrű napom volt, energia pedig nem maradt a kis drágákra. Ezért ma megmutatok nektek egy régi, szuper trükköt, rémségesen egyszerű és gyors nyalánkság előállítására. Igaz a rengeteg eperre még egy picit várni kell...Bár már kapható a zöldség-gyümölcs árusoknál, de az íze meg sem közelíti még a mennyei, nyári magyar eperét.
A varázslat pofonegyszerű és bomba siker: ricotta-t kikevertem annyi tejföllel, hogy lágyan krémes legyen, adtam hozzá némi édesítőt, ízlés szerint, ki mennyire szereti édesen, persze cukorral is ugyanúgy működik, de hát ugye, ahol lehet, spóroljuk a kalóriákon. Majd a tetejére halmoztam rengeteg szeletelt epret. Nem nagyon volt ideje a hűtőben lehűlni...Azonnal befaltuk.
S holnap pedig érkeznek a szivárványszínű macaronok. Ha minden jól alakul:)


2012. március 29., csütörtök

Töltött kiflik vacsira





És most egy nemsüti.
Remek lehetőségem nyílott a megmaradt pár napos kiflik hasznosítására, amire amúgy már senki nem fanyalodott volna rá önmagában. Nemrég a Nők Lapjában olvastam egy pompás ötletet Vrábel Krisztinától, a Dolce Vita blog szerzőjétől http://fozzunkolaszul.blogspot.com/ .Nagyon szeretem a receptjeit, mert egyszerűek, gyorsak és nagyon látványos eredmény érhető el velük. És persze tuti siker. A mai vacsi is egy ilyen gyors és isteni fogás lett, tejfölös-rozmaringos gombával töltött kiflik. Szikkadt kiflik bele kikapar, bele a percek alatt előállított töltelék, megszór sajttal, 10 perc sütés és voila! Végre nem az unalomig ismételt besameles gombás melegszendvicskrém. No nem mintha az olyan rossz lenne...de olyan izgalmas új dolgokkal kísérletezni;)


Zila kockaforma





Az előző posztomban olvashattatok a Zila tortaformáról, most pedig a kocka forma lesz írásom tárgya. Ezt is Jézuska hozta:) Hirtelen ötlettől vezérelve próbáltam ki, egy sima gyümölcstorta piskótaalapot kevertem ki, ezt sütöttem meg benne, miután kihűlt, megkentem baracklekvárral (naná, hogy házival, anyukám keze munkája) és mindegyik mélyedésbe 1-1 szem rumosmeggyet tettem, tetejére pedig túróhab került. Hát ez sem száradt meg az asztalon...este átjött pár barátunk, s hogy a szavaikkal éljek: "jó-jó, csak kevés". Merjünk kreatívak lenni és elrugaszkodni a receptkönyvektől.

Zila tortaforma





Régóta vágytam és sóvárogtam ezek után a remek Zila tortaformák után, mióta legelőször megláttam Mautner Zsófi blogján http://chiliesvanilia.blogspot.com/2008/11/j-formban.html , ő először a kockaformában sütött répatortát publikálta, azonnal levett a lábamról és receptek, lehetőségek ezrei pörögtek a szemem előtt. Megfogalmazódott tehát az igény: szeretném. Mindennél jobban. Akkor még nem árulták szimpla háziasszonyok számára, úgymond "az utcára" de hála a magasságosnak, olyan nagy kereslet adódott rá, hogy mostmár webshopon is rendelhető.http://www.zilatortaforma.hu/ Örömöm azonban még mindig nem volt teljes, azonnali megvásárlásától borsos ára tántorított el. Majd egyszer...mondogattam magamnak. És az én drága szüleim megleptek vele karácsonyra! Volt öröm, hatalmas...rögtön neki akartam látni, lelkesedésemet azonban a temérdek karácsonyi sütemény megléte lelombozta, de most! Süthetek, kísérletezhetek végre kedvemre.
Legelőször egy máktorta készült a 16 szeletes formában lemon curd-dal töltve...Isteni volt, az édes, habkönnyű mákos tészta a frissítő és fanyar citromkrémmel. Igazi tavaszi-nyári üdítő desszert. A főfogás után nem eltelít, hanem lezárja az étkezést. Tökéletes.

Tavasz, diéta...





És ha már itt a tavasz, mindannyiunk bomba formáról álmodik és keményen dolgozik érte, jutalmazzuk meg magunkat és simogassuk meg ízlelőbimbóinkat a következő cukor- és zsírszegény finomsággal, nyugodt lélekkel, hogy eddigi kemény munkánk nem fog kárba veszni. Hiszen ez az almás krémes Korpovit kekszből készült, ami sem cukrot, sem zsírt nem tartalmaz. A vaníliakrémhez a pudingot zsírszegény tejjel és édesítőszerrel főztem, a lereszelt almát szintén édesítőszerrel pároltam. Meg persze csipetnyi fahéjjal, szegfűszeggel és néhány csepp citromlével. Még melegen összeállítottam és pár óra múlva megpuhult és kihűlt...mondanom sem kell, nekünk, fogyókúrás lányoknak maga a Mennyország. Mert hiába vagyunk "acélból, meg szacharinból", nekem ne mondja senki, hogy nem hiányzik az édesség! :D
Elkészítés a következő módon:


Egy laposabb tál alját kiraktam Korpovit keksszel. Bármilyen kekszet használhatunk hozzá, csak én törekedtem rá, hogy teljes mértékben diabetikus legyen, tehát no cukor és zsír, kalóriát is a legkisebb mértékben tartalmazzon. Ez pedig a Korpovit keksz és ráadásul az íze is finom. Vaníliakrémnek 1 tasak pudingport megfőztem zsírszegény tejjel és édesítőszerrel. Aztán az almát is megpárolom, épp csak annyira, hogy a felesleges leve eltűnjön. A sütiadag méretétől függően, 3-4 lereszelt almát szoktam felhasználni, rácsepegtetek pár csepp citromlét, megszórom egy kis fahéjjal és szegfűszeggel meg némi édesítővel. És ha már az édesítőszereknél tartunk: rengeteg féle van forgalomban, és mi azt mind ki is próbáltuk:) Ami bevált: Canderel (por, tabletta formájába) Müller-ben kapható piros címkés folyékony édesítőszer, Fit Vital a neve és Norbi Update1 Prebio Sweet, ez is por formájában kapható. Ezek mind sütés-főzésállóak, és nincs az a rossz édesítő-utóízük. Észre sem venni az ezekkel készült ételeken, hogy nem cukorral csináltam. No de kanyarodjunk vissza az almáshoz: a pudingot még melegen ráöntöm a keksz alapra, majd rásimítom a megpárolt almát. A tetejét is keksz lapokkal fedem be és jó gyorsan letakarom frissentartó fóliával, amíg meleg, így fog majd megpuhulni. Nagyjából egy óra kell neki. Csak győzzük kivárni!

Update gyümölcsös szelet





Mint a legtöbb nő, anyukám és én is, rendszeres időközönként sanyargatjuk magunkat diétával...nekünk ez jutott, nincs mit tenni...De! Ilyenkor is ehetünk finom sütiket, ami kimondhatatlanul óriási lelki megnyugvást, simogatást és örömöt okoz a fogyókúrázó nőnek, és ráadásul úgy, hogy nem kell bűntudatot éreznie. Igen, abszolút, a következő süti zsír- és kalóriamentes, update lisztből készült. Saját ötlet, édességre megveszettül sóvárgó agyam szüleménye:) A piskóta update lisztkeverékkel sült, diabetikus lekvárral megkenve, cukormentes és zsírszegény joghurtkrémmel megkenve, opcionális, friss gyümölcsökkel. Ami épp van otthon...És az sejtettétek volna, hogy apukám, aki csípőből elutasítja és kilométerekről kiszagolja az édesítőszerrel készült ételeket, ő volt, aki az első szeletet befalta? És kért még...


A macaron, az macaron





Igen, ő az. Cukrászok, gourmand-ok álma, sokunknak rémálma. VOLT. Eddig! Rengeteg próbálkozás, rémesen rossz recept és leírás, kukába hajított, elpazarolt anyag és elrontott desszertkezdemény után újra összeszedtem a bátorságom, nagy levegőt vettem és kimondtam: újra megpróbálom. Azon a reggelen valami isteni sugallat hatására rögtön a http://www.diningguide.hu/ oldalt kezdtem böngészni és rátaláltam egy fantasztikusan sikeresnek ígérkező macaron készítési leírásba egy fiatal és szuper ügyes cukrászlánytól. Több nem kellett...minden alapanyagom megvolt hozzá, hát induljon a móka! Abban a felfogásban kezdtem hozzá, hogy most végre tökéletes desszertet fogok alkotni. Így is lett :) Hiszek a pozitív gondolkodás erejében. Nem mondom, hogy egyszerű volt. Nem, a macaron nem egyszerű desszert, már csak annyiból sem, hogy nagyon precíznek és pontosnak kell lennünk a mennyiségek és a halmazállapotok, sütési hőmérséklet és idő  terén is. De mondjuk, az összes maceráját el is mondtam ezzel. A lényeg: nem lehetetlen az otthoni előállítás! A képem sajnos nem túl jó minőségű, de hamarosan jönnek az újabb adag finomságok többféle ízben és színben, na azt már érdemes lesz fotóznom. Ez a mostani változat fahéjjal fűszerezett étcsokoládé ganache-al lett megtöltve, mennyei, könnyű és roppanós finomság, lágy középpel. Várakozásaim ellenére abszolút nem lett émelygősen édes, mivel a ganache-t nem cukroztam meg, csupán magas kakaótartalmú étcsokoládéból készítettem. Ez adta meg a macaron fő ízvonalát. Mivel a kis kagylócskák önmagukban igencsak édesek, ne essünk abba a hibába, hogy a tölteléket önmagában édestelennek/savanyúnak tartjuk, együtt lesz a kettő tökéletesen harmonikus.
Itt található a leírás, bátor, mindenre elszánt konyhatündérek számára;)
http://www.diningguide.hu/recept/etterem-informacio-7786 sokat kipróbáltam már, de ez kifogástalanul működik.

Nutellás-mascarponés rolád

Legutóbbi süteményes kalandom eredménye egy isteni Nutellás-mascarponés rolád lett. Nem tudom, él-e ember a földön, aki ne szeretné mindannyiunk kedvencét, ezt az üveges-mogyorós-kakaós,krémes mennyei mannát, de azt hiszem, ennek a süteménynek a megkóstolása után végleg elvesztünk...nem érdemes küzdeni ellene. A recept viszonylag egyszerű, de mivel roládról van szó, melegen kell ugye feltekernünk a piskótát. Itt van benne az egyetlen buktató, mivel kitekeréskor sokszor előfordul nálam, hogy elreped. Az okára a mai napig nem jöttem rá, talán mert annyira puha és omlós, hogy sosem tudok elég óvatos lenni. Azonban minden esztétikai hiba gyönyörűen eltüntethető, ha elég krémet hagyunk a külső bevonásra is!:)Talán nem is kell ecsetelnem, mennyire rövid időintervallum telt el az első szelet levágásától az utolsó morzsa eltüntetéséig. 
Íme:
Recept:


A tésztához
  • 185 g étcsoki
  • 60 ml feketekávé
  • 5 szétválasztott tojás
  • 100 g porcukor
  • 2 evőkanál liszt


A csokit a kávéval együtt osszeolvasztjuk, félretesszük, hogy kissé lehűljön. A tojásfehérjét kemény habbá verjük, a tojássárgáját pedig a porcukorral sűrűre keverjük kifehéredésig. A sárgájás masszához jöhet a liszt, az olvasztott csokis keverék, majd az egészet adjuk a felvert fehérjéhez. Sütőpapírral bélelt tepsibe öntjük, 180 fokon 12-15 percet sütjük (tűpróbával ellenőrizzük, hogy átsült-e, nehogy a teteje és a szélek keményre piruljanak) Ha megsült, kivesszük, és még melegen feltekerjük a sütőpapírral együtt, így hagyjuk kihűlni.

A töltelékhez:

  • 1 üveg Nutella, vagy bármilyen más kakós mogyorókrém (én Spar-osat is próbáltam már, nagyon finom és fele annyiba kerül,mint a Nutella)
  • 2 doboz mascarpone sajt
  • 2-3 evőkanál porcukor
  • 2 evőkanál konyak, vagy rum aroma (el is hagyható)

A 2 doboz mascarponét kikeverjük a porcukorral és a konyakkal vagy rum aromával. Kitekerjük a piskótát, először megkenjük a mogyorókrémmel, aztán a mascarpone krém kb 2/3-ával, feltekerjük, és a külsejét is bevonjuk a megmaradt mascarpone krémmel.


Start

Sziasztok!


Nagyon örülök,hogy megtaláltátok a blogomat, azért hoztam létre, mert imádok a konyhában serénykedni-varázsolni, nem csak sütni, de főzni is, mégis azt mondanám, inkább a cukrászat az életem. Egyenlőre csak hobbi szinten, család és barátok boldogítására :)


Üdv: Morticia (Sabrina)