2012. június 16., szombat

Cseri cseri lédi...:)

Cseresznye szezon, nyamm...hatalmas cseresznyefánk idén is temérdek mennyiségű, nagy szemű, isteni csonthéjast termett, nem is győzzük kitalálni, mi legyen vele. Javarészt persze megesszük:) aztán megy a fagyasztóba is belőle, kimagozva, mert télen ha az ember lánya egy is cserkós rétesre vágyik, csak előkapja és rögtön tálalhatóak a nyári ízek. Ma reggel pedig szedtem egy adagot pitének. Pofonegyszerű...Pontosan nem tudnám megmondani, mennyi cseresznyéből készült, csak úgy ránéztem a pitetálra és bemértem, mennyi töltelék férhet bele. Azt hiszem úgy kb. 70-80 deka körül lehetett egyébként...

És a recept:

Tésztához:
  • 25 dkg liszt
  • 5 dkg vaj
  • 10 dkg cukor
  • fél evőkanál sütőpor
  • 1 evőkanál méz
  • 1 tojás
A recept továbbá ír még bele egy kevés tejet (2-3 cl), én beletettem, de nem kellett volna, túl lágy lett és még több lisztet kellett bele tennem. Szóval tejet csak abban az esetben, ha úgy látjátok, hogy még felvenné, mert túl kemény.

Töltelék:
  • Kimagozott cseresznye, 70-80 dkg
  • 5 dkg cukor
  • 1-2 teáskanál fahéj
  • 2 evőkanál zsemlemorzs
Kezdjünk a cseresznyemagozással:) Majd szórjuk meg a cukorral, fahéjjal és tegyük félre. A tészta hozzávalóit gyúrjuk össze, és tegyük egy fél órára hűtőszekrénybe folpackba csomagolva. Majd lisztezett deszkán nyújtsuk ki, tegyük kivajazott piteformába úgy, hogy a peremén is felérjen a tészta. A cseresznyét csepegtessük le, öntsük a tésztára és szórjuk meg 2 evőkanál zsemlemorzsával, és toljuk be sütőbe. 180 fokon süssük 30 percet. Majd tegyük rá a marcipánból vágott kis csíkokat, rácsot kialakítva. Aki nem szereti a marcipánt, az rácsozhat tésztával is, csak ne felejtsen el félrerakni belőle a nyújtás előtt :) Majd a ráccsal süssük további 15 percet. Nyamm...


2 megjegyzés:

  1. Á ezt most meg bírnám enni! Nagyon guszta!

    VálaszTörlés
  2. Kösziii:) És még milyen fincsi volt...a tészta igazi omlós és szaftos a cseritől, és fahéj meg a marcipán igazán rafinálttá és incsifincsivé varázsolja.

    VálaszTörlés