2012. október 20., szombat

Lisztmentes csokitorta

Sokszor készítettem már ezt a csokitortát, mert gyors, egyszerű, omlós, lágyan olvadós a belseje és RENGETEG CSOKI van benne. Nem vicc, már-már félelmetes...Ez alkalommal rendelésre készült 2 emeletnyi mennyiségben, tömény élvezet. Tényleg félelmetes, hogy majd' 1 kg csokoládéból készült...mennyei, imádom. És ami a legszebb, hogy egyáltalán nem tartalmaz lisztet, borzasztóan egyszerű, nem lehet elrontani, kezdők is bátran kipróbálhatják, biztos a siker!


Recept:

  • 3 tábla (30 deka) étcsokoládé  
  • 15 deka vaj, 
  • 2 evőkanál tejszín, 
  • 5 tojás, 
  • 20 deka cukor, 
  • 1 vaníliás cukor, 
  • 1 csipet só,
  • 1 ek kakaó, 
  • 10 deka darált mandula
Először is felolvasztjuk a csokit a tejszínnel és a vajjal, majd a tojásokat a cukorral habosra keverjük. Beleöntjük a csokimasszát, a kakaóport, a pici sót és a darált mandulát és alaposan elkeverjük. Sütőpapírral bélelt tortaformában 150 fokon 45-50 perc alatt megsütjük. Nem kell megijedni, ha a beleszúrt tű még mindig ragacsos, a közepe ilyen lágyan olvadós marad. Ha kihűlt, a tetejét megkenjük 10 deka étcsokiból, 5 deka vajból és löttyintésnyi rumból (elhagyható) összeolvasztott mázzal, ezután pedig teljesen lehűtjük, legjobb, ha egy éjszakát tud állni, de 4-5 óra is elég neki végszükségből, ha nem bírunk várni :) Ez a mennyiség 1 tortányira elegendő, a képen a nagyobbik torta mennyisége jön ki belőle. A 2 tortára dupla adagot készítettem.




2012. október 12., péntek

Amaréna cseresznyés banánkenyér

Ha villámédességet szeretnél hiperegyszerűen, ez a recept neked íródott. És a tetejébe még különleges és mennyei is. Kezdő házi istennőknek is melegen ajánlom, nem lehet elrontani, viszont annál nagyobbat lehet vele domborítani.;) Valami lélekmelengető finomságra vágytam így péntek este, olyanra, ami simogatóan puha, langyos, és egy bögre teával be lehet vele kucorodni egy jó kis film elé...azt hiszem sikerült. És az illat, ami sütés közben belengi a lakást...mintha csodaországban lennénk.:)




Recept:


  • 100 g amaréna cseresznye/meggy
  • 175 g liszt
  • 2 teáskanál sütőpor
  • fél teáskanál szódabikarbóna
  • csipet só
  • 125 g olvasztott, de már kihűlt vaj
  • 150 g cukor
  • 2 nagy tojás
  • 4 kisebb darab érett banán péppé összetörve
  • 60 g aprított mandula
  • 1 teáskanál vanília kivonat
Az amaréna cseresznyét lecsepegtetjük és félbevagdaljuk a gyümölcsöket. A vajat a cukorral, tojásokkal és banánnal simára keverjük, mehet hozzá a többi száraz hozzávaló és a vanília. Vegyünk elő egy hosszúkás sütőformát vagy őzgerinc formát, vajazzuk és lisztezzük ki, mehet bele a tészta, előmelegített sütőben 180 fokon süssük 1-1 és negyed órát (tűpróba!!!) Formában hagyjuk kihűlni. Ja, és az amaréna levét nehogy kiöntsétek! Isteni lesz meglocsolni vele a süteményt. Egyébként, ha nincs otthon amaréna cseresznye, lehet helyette rumba áztatott mazsolát, vagy esetleg lecsepegtetett cseresznye befőttet használni. 

2012. október 11., csütörtök

A creme brulée lehet gyors is

Van egy szupergyors és igen egyszerű kis creme brulée receptem, tudom, igen, az eredetit hosszan sütőben kell vízbe állítva "sütni", stb...De ha nekem eszembe jut, hogy creme brulée-t akarok enni, akkor nincs idegzetem hosszasan a sütővel szórakozni, azonnal akarom.:) Persze nem mondom, hogy az eredeti recept rossz, isteni az is, de ez egy sokkal egyszerűbb és gyorsabb változat, és mint minden ilyet, ezt is ki mástól, mint Nigellá-tól lestem.;) Ami viszont tutira kelleni fog majd hozzá, az a lángszórópisztoly, avagy konyhai fáklya. Én a tesókámtól kaptam egy gyönyörűséges pink színűt a szülinapomra, miután az első megadta magát. Egyébiránt láttam már Stahl Juditot a férje barkács lángszórójával is karamellizálni, úgyhogy azzal is tökéletesen megoldható a feladat.






Recept:


  • 6 dl tejszín
  • 1 vaníliarúd
  • 8 tojássárgája (a megmaradt fehérjékből mindig habcsókot készítek;)
  • 3 evőkanál porcukor
  • kb. 6 evőkanál barna cukor a pohárkák tetejére
Ez a mennyiség 6 szuffléformára vagy egy kb. 20 cm átmérőjű tálra lesz elegendő. Kezdjük azzal, hogy a szufflétálkákat vagy az edényünket tegyük mélyhűtőbe.
 Tegyük a tejszínt a vaníliarúddal és a kikapart belsejével egy edénybe és kezdjük melegíteni, míg éppen nem forr, közben a tojássárgáját cukorral verjük habosra, majd óvatosan kezdjük el belecsorgatni a tejszínt. Keverjük simára és közepes lángon sűrítsük be, folyamatosan kevergetve kézi habverővel. Ha besűrűsödött, elő a mélyhűtőből a tálkákkal, osszuk el benne a krémet és hűtsük le teljesen, dermedésig. Tálaláskor minden edényke tetejére kb 1 evőkanál barna cukrot szórjunk és a lángszóróval karamellizáljuk, míg roppanós, kemény, barna páncélréteg keletkezik a krém tetején. Mennyei, amikor először a kanalat belemerítjük, felreped a karamellréteg és megízleljük a simogatóan selymes vaníliakrémet, közben ropogtatjuk a karamelldarabkákat...
Ez a recept egy alaprecept, fűszerezhetjük bátran saját ízlésünk szerint szerecsendióval, kardamommal, csipet fahéjjal, levendulával, narancshéjjal, stb... a lehetőségek száma végtelen, én a legutóbb tojáslikőrös-szerecsendiós kompozícót készítettem.

2012. október 6., szombat

Ringlóból is jó a morzsás

Az elmúlt pár hétben nagyon rá voltam állva a szilvás finomságokra, szeretek ilyenkor szilvás dolgokat sütni-főzni és nem utolsósorban anyukám házilag eltett szilvalekvárját is imádom.:) Egy szó, mint száz, a lila gyümölcs isteni ajándék ilyenkor ősszel, és én imádok pitéket készíteni, omlós, gyúrt tésztával, bármilyen gyümölccsel megtöltve, ráccsal, ropogós morzsával vagy marcipánnal a tetején. Végtelenségig lehet variálni és az eredmény hívogatóan lélekmelengető és rusztikusan házias. Kell ennél több? A recept nagyon egyszerű és gyors, biztosan sokan készítettek már gyúrt, vajas tésztát, semmi ördöngősség nincs benne, mennyiségre egy normél méretű tepsi is kijönne belőle szerintem, de én kerek piteformában sütöttem, így maradt némi tészta- és morzsafeleslegem, amit bevágtam a fagyasztóba, jó lesz ínségesebb időkben hamar előkapni, még egy kisméretű, kétszemélyes pite kijön majd belőle.;)
Mivel szilvát nem kaptam a héten, ezért ringlóval helyettesítettem, tökéletes:)

Recept:

Tészta

  • 40 dkg liszt
  •  1 kiskanál sütőpor
  • 8 dkg cukor
  • 1 tojás 
  • 15 dkg hideg vaj kisebb darabokra vágva 
  • 0,5 dl hideg tej
A hozzávalókat összegyúrjuk, fél órára hűtöszekrénybe tesszük fóliába csomagolva.
Addig a szilvát/ringlót megmossuk, kimagozzuk, felszeleteljük.

Töltelék



  • 1 kg szilva, 
  • 1 csomag vaníliás cukor, 
  • 1 kiskanál őrölt fahéj, 
  • 10 dkg barna cukor
Ha a tészta eleget pihent, kinyújtjuk lisztezett deszkán, kivajazott-lisztezett piteformába vagy tepsibe tesszük, bele a felszeletelt gyümölcsöt, azt megszórjuk a cukorral és fahéjjal. Tetejére a következő hozzávalókból morzsát készítünk:

Morzsa

  • 20 dkg olvasztott, de már kihűlt vaj
  •  15 dkg cukor,
  •  15 dkg liszt, 
  • 10 dkg darált mandula vagy dió
Robotgéppel keverjük morzsás állagúra, az sem baj, ha nem lesz nagyon morzsás, akkor vágjuk be a fagyasztóba kicsit, hogy megdermedjen, máris tudjuk majd a pite tetejére morzsolni, vagy nagy lyukú reszelőn átküldeni. Én még a morzsát is meg szoktam szórni 1 kiskanálnyi fahéjjal. Előmelegített sütőben 180 fokon 40-50 percet sütjük.
Ha kissé kihűlt, akkor kezdjük szeletelni, különben szana-szét fog potyogni.:) Finom házi tejszínhab vagy egy gombóc vaníliafagyi is isteni lehet mellé...


2012. október 1., hétfő

A legendás medvehagymás csiga

Történt a múlt héten, hogy a győri kollégák meglátogattak bennünket itt Mosonmagyaróváron, így drága kollegináimmal egy kis meglepetés finomsággal készültünk számukra, ennek egyik alkotóeleme volt a medvehagymás csiga, mely azóta legendássá vált, köszönhetően a péntek délutánnak.:) Nincs is ebben semmi rendkívüli, hiszen a legtöbb esetben igaz, hogy a legegyszerűbb dolgok a legfinomabbak. Épp ilyen pofonegyszerű dolog ez a gyors harapnivaló is, nálunk a családban imádja mindenki levesek mellé, vagy csak magában vacsorára, esetleg egy kis friss salátával. És jogos a kérdés: honnan szedtem ilyenkor medvehagymát? A válasz: eltettem. Még tavasszal, olívaolajban és fagyasztva is, felaprítva. Ha az idei medvehagyma szezonról lecsúsztatok, mindenképp ajánlom jövőre, hogy ha van rá mód, tegyetek el télire, semmiből sem tart pár csokornyit felaprítani és bedobni a frigóba vagy esetleg kissé besózva, olívaoljaban befőttesüvegben eltenni, hűtőben az is eláll egy egész évig. De nekünk addig nem fog kitartani, már most látom...No, de ha most épp nincs kéznél medvehagyma, remekül működik a recept snidlinggel vagy akár póréhagymával is.



Recept:

  • 1 tekercs leveles tészta
  • 250 g túró
  • 1 tojás
  • 1-2 evőkanál tejföl (hogy kissé krémes legyen a töltelék, de ne legyen túl folyós)
  • 1-2 evőkanál aprított medvehagyma (vagy snidling, póréhagyma)
  • só, bors
A medvehagymát megpároljuk (ha póréval dolgozunk, akkor azt is, a snidlinget nem kell), összekeverjük a túróval, tejföllel, tojással, sózzuk-borsozzuk, megkenjük vele a kitekert leveles tésztát, feltekerjük és felszeleteljük, így helyes kis csigákat kapunk. Előmelegített sütőben, sütőpapírral bélelt tepsiben 180 fokon aranybarnára sütjük. (nagyjából 10-15 perc) Javaslom rögtön dupla adag készítését, egy úgysem lesz elég.;)

2012. szeptember 23., vasárnap

Padlizsánkrém

Mert imádjuk a padlizsánt...hála az égnek, rajtam kívül még sokan;) Szóval ezt a krémet is pofonegyszerű összedobni és isteni. Én 2 darab padlizsánból szoktam készíteni, először is azzal kezdek, hogy bevágom őket a sütőbe egy sütőlappal bélelt tepsin, és 180 fokon addig sütöm, míg meg nem puhul teljesen (olyan 40-45 perc kb., fakanállal szoktam megnyomkodni, hogy puha-e). Amíg a padlizsánok puhulnak, elkészítjük a krém alapját, egy közepes fej lilahagymát finomra aprítunk, megpirítjuk kevés olívaolajon, majd a végén hozzányomunk 2 gerezd zúzott fokhagymát, picit még ezt is átpirítjuk. Ha a padlizsánok megpuhultak, kiszedjük a sütőből, picit hagyjuk lehűlni, aztán hosszában vágjuk ketté és a héjból emeljük ki a húst, tegyük egy szűrőbe, hogy a víztartalma kicsepegjen, kicsit nyomkodjuk is meg, hogy rásegítsünk. Mehet bele a hagymás keverékbe, én még egy kicsit át szoktam menni rajta botmixerrel, mert krémesen szeretem. Ezután belekanalazunk pár kanál krémes joghurtot (lejobb a görög), én 2 evőkanálnyit szoktam nagyjából, de ez is ízlés dolga, sózzuk, borsozzuk és kész is. Ha esetleg van otthon, nagyon jót tesz neki, ha pár mentalevelet felaprítunk és beleszórunk, és pirított fenyőmaggal is megszórhatjuk. De ezek nélkül is mennyei, nem kell kétségbe esni, ha épp nincs otthon!:) Képet most nem rakok fel, mert nem készítettem, majd jövő hétre tervezem. Addig is jó padlizsánolást!:)

2012. szeptember 16., vasárnap

Bársonyos csokitorta

Az idő hűvösebbre fordulásával az ember egyre inkább sóvárog a lélekmelengető csokoládés sütemények után. Legalábbis én tutira...Ezt a csokitortát, ami tényleg mennyeien bársonyos - a piskótába kerülő tejföl miatt - szintén Nigellától lestem el, pár poszttal korábban már írtam róla, hogy mennyire szeretem a receptjeit, mert végtelenül egyszerűek és mindig bomba sikerem van velük. Csupán pár apró változtatást eszközöltem az elkészítésben, a krémbe kevesebb cukrot és több csokit tettem, mint azt Nigella javasolta és nem bántam meg:) A tészta mennyiségből én 2 darab 23 centis tortaformában sütött lapot készítettem, de lehet, hogy a 26 centist is simán elbírná, egyébként azért ez a kísérletezgetés, mert Nigella a könyvben (Hogyan váljunk házi istennőkké?) minitortákat süt belőle, a tévéműsorban pedig ugyanebből a receptből tortát sütött, de nem emlékeztem mekkora formában. Mindegy is, a végeredmény tökéletes, puha, szaftos, omlós és intenzíven, simogatóan csokoládés torta lett. 

Recept:
Tortalapokhoz:

  • 20 dkg liszt
  • 20 dkg cukor
  • 1 tk sütőpor
  • Fél tk szódabikarbóna
  • Fél tk vaníliakivonat
  • 1,5 dl tejföl
  • 17-18 dkg puha vaj
  • 8 dkg jó minőségű holland kakaópor 
  • 2 tojás
A hozzávalókat mindenféle különös pepecselés nélkül lazán robotgéppel összedolgozzuk. Már ekkor látszik, hogy a végeredmény nemsemmi lesz...(a tészta tömör, fekete és illatos)2 lapot sütünk, egyenként 20-25 perc 180 fokon (tűpróba!)


Krém:

  • 25 dkg étcsoki
  • 10 dkg vaj
  • 1 ek golden szirup vagy cukorszirup
  • 1 tk vaníliakivonat
  • 1 és negyed dl tejföl
  • 30 dkg porcukor (én ennél kevesebbet tettem bele, szerintem a 30 deka nagyon sok, kb. olyan 15-20 deka mehetett bele, de javaslom, kóstoljátok meg inkább!)
A csokit megolvasztjuk, szobahőmérsékletűre hűtjük. A többi hozzávalót robotgéppel elkeverjük, végén mehet hozzá az olvasztott csoki. A krém 2/3-ával megkenjük a lapokat, a többivel pedig kívülről bevonjuk/díszítgetjük (ha van türelmünk).