2012. október 1., hétfő

A legendás medvehagymás csiga

Történt a múlt héten, hogy a győri kollégák meglátogattak bennünket itt Mosonmagyaróváron, így drága kollegináimmal egy kis meglepetés finomsággal készültünk számukra, ennek egyik alkotóeleme volt a medvehagymás csiga, mely azóta legendássá vált, köszönhetően a péntek délutánnak.:) Nincs is ebben semmi rendkívüli, hiszen a legtöbb esetben igaz, hogy a legegyszerűbb dolgok a legfinomabbak. Épp ilyen pofonegyszerű dolog ez a gyors harapnivaló is, nálunk a családban imádja mindenki levesek mellé, vagy csak magában vacsorára, esetleg egy kis friss salátával. És jogos a kérdés: honnan szedtem ilyenkor medvehagymát? A válasz: eltettem. Még tavasszal, olívaolajban és fagyasztva is, felaprítva. Ha az idei medvehagyma szezonról lecsúsztatok, mindenképp ajánlom jövőre, hogy ha van rá mód, tegyetek el télire, semmiből sem tart pár csokornyit felaprítani és bedobni a frigóba vagy esetleg kissé besózva, olívaoljaban befőttesüvegben eltenni, hűtőben az is eláll egy egész évig. De nekünk addig nem fog kitartani, már most látom...No, de ha most épp nincs kéznél medvehagyma, remekül működik a recept snidlinggel vagy akár póréhagymával is.



Recept:

  • 1 tekercs leveles tészta
  • 250 g túró
  • 1 tojás
  • 1-2 evőkanál tejföl (hogy kissé krémes legyen a töltelék, de ne legyen túl folyós)
  • 1-2 evőkanál aprított medvehagyma (vagy snidling, póréhagyma)
  • só, bors
A medvehagymát megpároljuk (ha póréval dolgozunk, akkor azt is, a snidlinget nem kell), összekeverjük a túróval, tejföllel, tojással, sózzuk-borsozzuk, megkenjük vele a kitekert leveles tésztát, feltekerjük és felszeleteljük, így helyes kis csigákat kapunk. Előmelegített sütőben, sütőpapírral bélelt tepsiben 180 fokon aranybarnára sütjük. (nagyjából 10-15 perc) Javaslom rögtön dupla adag készítését, egy úgysem lesz elég.;)

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése