Recept:
- 6 dl tejszín
- 1 vaníliarúd
- 8 tojássárgája (a megmaradt fehérjékből mindig habcsókot készítek;)
- 3 evőkanál porcukor
- kb. 6 evőkanál barna cukor a pohárkák tetejére
Ez a mennyiség 6 szuffléformára vagy egy kb. 20 cm átmérőjű tálra lesz elegendő. Kezdjük azzal, hogy a szufflétálkákat vagy az edényünket tegyük mélyhűtőbe.
Tegyük a tejszínt a vaníliarúddal és a kikapart belsejével egy edénybe és kezdjük melegíteni, míg éppen nem forr, közben a tojássárgáját cukorral verjük habosra, majd óvatosan kezdjük el belecsorgatni a tejszínt. Keverjük simára és közepes lángon sűrítsük be, folyamatosan kevergetve kézi habverővel. Ha besűrűsödött, elő a mélyhűtőből a tálkákkal, osszuk el benne a krémet és hűtsük le teljesen, dermedésig. Tálaláskor minden edényke tetejére kb 1 evőkanál barna cukrot szórjunk és a lángszóróval karamellizáljuk, míg roppanós, kemény, barna páncélréteg keletkezik a krém tetején. Mennyei, amikor először a kanalat belemerítjük, felreped a karamellréteg és megízleljük a simogatóan selymes vaníliakrémet, közben ropogtatjuk a karamelldarabkákat...
Ez a recept egy alaprecept, fűszerezhetjük bátran saját ízlésünk szerint szerecsendióval, kardamommal, csipet fahéjjal, levendulával, narancshéjjal, stb... a lehetőségek száma végtelen, én a legutóbb tojáslikőrös-szerecsendiós kompozícót készítettem.
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése