2012. szeptember 4., kedd

Hétköznapi puccoskodás

Megérdemlünk egy szikrányi luxust hétköznap munka után, ugye egyetértetek velem? Nos, ki kóstolt már szarvasgombát? Igen, jól sejtettétek, ez bizony egy szarvasgombás bejegyzés lesz.:) Na de nem kell itt rögtön a súlyos pénzekért megvásárolt friss gumókra gondolni, amiről én beszélek, az a "hétköznapi" formája, ahogy a cím is jelzi. Kapható ugyanis a szarvasgomba rengetegféle formában, és ráadásul nem is mindig kell messze menni érte, a szarvasgombás olívaolaj például ott mosolyog ránk a Tesco polcáról is pl., ott csücsül a jóféle olívaolajok mellett és még csak nem is kerül vagyonokba. Azt mondom, érdemes kipróbálni. Az ízét nem is firtatnám nagyon, lehetetlenség lenne leírni, annyira jellegzetes. Az emberek vagy imádják, vagy utálják. Én imádom, anyukám még szagától - bocsánat - az illatától is irtózik. Aztán persze kapható mindenféle gombával vegyítve kész tésztaszószként, vagy szeletelve, olívaolajban eltéve, és persze frissen is. Ha van rá lehetőségetek beszerezni, ne habozzatok. Hőgyészen egyébként minden évben rendeznek szarvasgomba napokat, ahol mindenféle finomságot meg lehet kóstolni, ami az ottani, friss gombából készült. No de kanyarodjunk vissza a ma esti kis ínyenckedésünkhöz. Ha kapok finom, lédús, zamatos vilmoskörtét (ez a kedvencem), mindig ezt készítem belőle, pillanatok alatt összedobható, mennyei kényeztetés az ízlelőbimbóinknak. Nem is kell hozzá más, mint pár darab körte, szarvasgombás olívaolaj és frissen reszelt parmezán. 1 adaghoz 2 darab körtét szoktam felkockázni, meglocsolom a szarvasgombás olajjal (bocsánat, inkább nyakon öntöm, mert sosem spórolok vele, de ez ízlés dolga) és megszórom a parmezánnal, majd kissé összeforgatom és mindig megpróbálom hosszasan kiélvezni ezt a mennyei ízkavalkádot, de a vége mindig az, hogy pillanatok alatt kiürül a tálkám. Egyébként ezt a kis körtés történetet simán el tudom képzelni előételként is vagy sültek mellé köretként, de szórhatunk bele még madársalátát meg némi rukkolát és akkor fincsi salátát kapunk.

 Ugye, megérdemlünk ennyi kis luxust hétköznap este is?;) Szarvasgombás olívaolajjal egyébként készülhet még isteni tojásos szendvicskrém is, 2-3 darab főtt tojást kockázzunk fel, keverjük ki lágy vajjal és kevéske szarvasgombás olívaolajjal, szórjunk bele még frissen aprított petrezselymet és csipetnyi sót, keverjük az egészet krémesre és tálaljuk pirítóssal. További szarvasgombás recepteket találhatott itt is: http://szarvasgomba.hu/szarvasgomba/receptek
Jó gombászást!

2012. szeptember 1., szombat

Gyors nektarinos-túrós torta

Hát az úgy volt, hogy megmaradt itthon egy doboz túró, amit sürgősen fel kellett használni:) És akkor körülnéztem, hogy mivel lehetne felturbózni, láttam pár megmaradt darab nektarint, hát azok is a krémben landoltak. Na de ne szaladjunk ennyire előre, van egy tuti piskóta alap receptem, amit bármikor, bárhol, bármire, bármilyen tortához felhasználhatunk. Ez a torta ismét Zila formában készült, de ez ne riasszon el senkit sem, akinek nincs,(sima tortaformában, hagyományosan is elkészíthető a megkenős módszerrel) bár csak ajánlani tudom a beszerzését, mert imádom, de nem ragozom tovább, már megtettem pár bejegyzéssel korábban:) Szóval a piskóta recept a következő:




  • 6 tojás szétválasztva (nagyobb méretűek)
  • 3 evőkanál finomliszt
  • 3 evőkanál rétesliszt
  • 6 evőkanál kristálycukor
  • csipet só
  • kb. fél teáskanál sütőpor
A tojásfehérjét kemény habbá verjük a csipet sóval, a sárgáját szintén habosra robotgépezzük a cukorral. Utána egyesítjük a hozzávalókat, fehérjét a cukros sárgájával és a sütőporos liszttel, 180 fokra előmelegített sütőben 20 perc alatt megsütjük (tűpróba!)
Ezt a piskótát tulajdonképpen az égvilágon bármivel megkenhetjük, megtölthetjük, fantáziánknak semmi sem szabhat határt. Én most sütés után, még langyosan megkentem finom házi sárgabarack lekvárral (drága mamim rakta el), majd amikor már teljesen kihűlt, megtöltöttem a következő krémmel: 1 dl habtejszínt felvertem, ebbe ment 2 pohár natúr joghurt, pár csepp vaníliakivonat és friss citromlé, porcukor ízlés szerint, nálam ez kb. olyan 3-4 evőkanálnyi volt, egy csipet só, végén pedig a túró (250 g-os) és 3 db apróra kockázott nektarin. Mikor ezt minden összekevertem, még a végén hozzáadtam egy tasak zselatin fix-et is, biztos, ami biztos alapon:) Ezt beletöltöttem a Zila torta mélyedéseibe és a tetejére halmoztam a többi, megmaradt krémet, pár szelet hámozott nektarinnal pedig kidíszítettem a tetejét. Kell neki nagyjából másfél óra a hűtőben, és falhatjuk. 
Utóirat: apukám, aki egyáltalán nem édesszájú a következőket jegyezte meg: "Vágj egy szeletet nekem, jól néz ki...hú, ez milyen piskóta? Szaftos és finom! Marha jó lett!"

2012. augusztus 27., hétfő

A szicíliai cucc...

Ez a recept is nyomokban padlizsánt tartalmaz. Tényleg nem akarlak benneteket az őrületbe kergetni, de padlizsánimádatom nem ismer határt. És még mindig nem fogytam ki a kis lila zöldséges receptjeim tárházából;) Ez a recept egy szicíliai padlizsánragus tészta, istenien nyárias és könnyű, mégis robbanóan tele ízekkel és max 20 perc alatt össze lehet dobni, komolyan. A legjobb fusilli tésztával készítve, ez nekem most pont nem volt itthon, mert kifogyott a készlet, így próbáltam a lehető legcsavartabbal helyettesíteni, a végeredmény így sem lett rossz. Ez az adag, amit most készítettem, 1,5 padlizsánból és 4 nagy paradicsomból készült, úgy nagyjából 3-4 személyre. 

Legelőször azzal kezdek, hogy a friss paradicsomokat leforrázom, hogy le tudjam szedni a héját, majd felkockázom őket, és a padlizsánt is felkockázom. Nyugodtan használhatunk egyébként hámozott, kockázott paradicsom konzervet is, ha épp van otthon, nekem most nem volt. Közben a tésztát is felteszem főni. Aztán egy nagy fej lilahagymát finomra vágok és olívaolajon megpirítom, megszórom némi szárított oreganoval és frissen őrölt borssal, majd hozzáadok 2 gerezd zúzott fokhagymát és mehet hozzá a felkockázott padlizsánhús, ezt is megpirítom. Ha ez megvan, mehet bele a paradicsom, megsózom, és 1-2 evőkanálnyi jóféle balzsamecetet vagy vörösborecetet rálöttyintek, plusz hozzáadok 2 teáskanál paradicsompürét és egy jó maréknyi nagy szemű mazsolát. Az egész ragut összeforraljuk, a kifőtt fusillit beleforgatjuk, megszórjuk friss bazsalikommal, pirított fenyőmaggal és jó adag reszelt parmezánnal a tetején tálaljuk.


2012. augusztus 16., csütörtök

Padlizsánchips

Végre megvalósítottam, amire már hetek óta vágytam. Nem titok, hogy imádom a padlizsánt, mindenféle formában, krémnek, töltve, sütve, pizzára, tésztára, isteni ajándék az emberiségnek a lila tojászöldség. (angolul eggplant-nek is mondják, szerintem nagyon aranyos elnevezés:)) Szóval pár napja megint bespájzoltam belőle, mert abból mindig kell, hogy legyen itthon és némi szabadidőm is akadt ma, hogy elkészítsem. Igazán nem kellett hozzá sok, hiszen csak fel kellett szeletelni őket, megkenni olívaolajjal, megsózni és megborsozni és már mehetett is a forró sütőbe. Ez a mennyiség, amit én most készítettem, 2 kisebb darab padlizsánból lett. Menet a következő: bekapcsoljuk a sütőt 200 fokra, kézbe vesszük a kiszemelt zöldségeket, megmossuk, szárazra töröljük, levágjuk a szárát. Először is vágjuk hosszában félbe, majd fektessük le a vágott felülettel lefelé és szeleteljük fel vékonyan (úgy 3-5 mm vastagon kb.). Vegyünk elő egy lapos, nagyméretű tepsit, tegyünk bele sütőpapírt, amit vékonyan kenjünk meg pár csepp olívaolajjal, szórjuk meg nagy szemű tengeri sóval és pár csavarásnyi frissen őrölt borssal. Erre fektessük a padlizsánszeleteket, azokat is kenjük meg vékonyan olívaolajjal, szórjuk meg sóval, borssal és mehetnek is a forró sütőbe. Ha több tepsit teszek be egyszerre, akkor légkeverésre szoktam kapcsolni, így nagyjából olyan 20-30 perc kell neki, mire ropogós pirosra sülnek. Ha elérték ezt az állapotot, kiveszem őket a sütőből, hagyom a tepsiben némileg kihűlni, addig gyorsan kikeverem hozzá a mártogatóst: 2 pohár sűrű, krémes  joghurt, 1 gerezd zúzott fokhagyma, pár csepp citromlé és csipet só. Remek lehet nasinak is, de ha nagyobb rakással készítek, az egész család jól lakik belőle, körbeüljük a tányért és a mártogatós tálat és tökéletes, egészséges és mennyei nyári vacsorát falatozunk, és talán nem is gondolnátok, mennyire laktató. Elnézést kérek a képminőségért, de apu nem bírt tovább várni...

2012. augusztus 15., szerda

Csokis muffin cifrázva

A csokis muffint lehet ragozni...mindenféle gyümölccsel, likőrrel, lekvárral és habbal. A fő vonalat, és amitől valójában a legfinomabb lesz, a jó minőségű (és rengeteg) csokoládé adja. Ha ez rendben van, akkor mindennel rendben lesz. Mutatok most egy szuper receptet, ami végtelenül omlós, szaftos, mennyeien csokoládés és még rafináltan gyümölccsel és fehér csokival is meg lett töltve. Nem hangzik rosszul ugye?;) 



Íme a recept: 


  •  250 g vaj, 
  • 1 tk instant kávé, 
  • 1,5 dl forró víz, 
  • 200 g étcsokoládé, 
  • 8 ek barnacukor, 
  • 10 púpozott ek liszt, 
  • 1 cs sütőpor, 
  • 2 púpozott ek holland kakaópor, 
  • 2 tojás, 
  • 100 g felaprított fehér csokoládé, 
  • ribizli, cseresznye, eper vagy bármilyen gyümölcs, ami kéznél van
Melegítsük elő a sütőt 180 fokra. A vajat felolvasztjuk, hozzáadjuk a kávét és a forró vízet. Hozzá kockázzuk az étcsokit és beleszórjuk a cukrot. Addig keverjük, míg szép sima masszát nem kapunk.  A lisztbe beleszitáljuk a kakaóport, a sütőport, és hozzáadjuk a masszához. A tojásokat felverjük, majd ezt is belekeverjük a tésztába. A muffintepsit kibéleljük a papírokkal, majd minden lyukba 2-2 ek masszát teszünk. Erre megy 1-1 ek fehércsoki, és pár szem gyümölcs. Lehet az ribizli, eper, cseresznye vagy éppen málna.
Erre megy rá a maradék massza, teljesen fedjük be vele a gyümölcsöket. 
25-30 percre tegyük sütőbe, majd ha megsült, pihentessük 5 percet a formában. Melegen a legjobb, friss gyümivel, esetleg csokiöntettel és a nagy melegben vaníliafagyival;)

2012. augusztus 11., szombat

Mákunk van

Ennek a sütinek az a hatalmas előnye, amellett, hogy nagyon finom, hogy bármilyen gyümölccsel készíthető, ami épp otthon van, vagy évszaknak megfelel, mi a legtöbbször nektarinnal készítjük. A tészta mákos és fűszeres, rengetegféle gyümölccsel harmonizál, pofonegyszerű, gyors, látványos, szaftos, omlós és a siker sosem marad el;) Amiért pedig fényes lesz, az a végén rásütött, sárgabaracklekvár máz (ha lehet, természetesen házit használjunk), mennyei pikantériát és nedvességet ad a sütinknek. 



Recept:

  • 150 g liszt
  • 200 g darált mák
  • 200 g darált mandula
  • 8 tojás
  • 250 g lágy vaj
  • 280 g kristálycukor
  • 1 citrom reszelt héja
  • negyed kávéskanál őrölt fahéj és szegfűszeg
  • csipet só
  • 1 vaníliás cukor
  • 200 g nektarin, vagy bármilyen más gyümölcs
  • kb 100 g sárgabaracklekvár
A tojásokat szétválasztjuk, a sárgáját a cukorral és a vajjal habosra keverjük. A fehérjét kemény habbá verjük, hozzáadjuk a száraz hozzávalókat és a cukros-vajas tojássárgája masszát és alaposan simára keverjük. A tésztát sütőpapírral bélelt tepsibe simítjuk, a tetejét pedig beborítjuk a nektarin szeletekkel, előmelegített sütőben 180 fokon kb 45 percet sütjük (tűpróba!) majd megkenjük a felmelegített sárgabaracklekvárral és 10 percre visszatoljuk a sütőbe. Vaníliafagyival vagy sodóval is isteni.

2012. augusztus 8., szerda

Cheesecake, ahogy Nigellától lestem;)

Ez a recept egy nagyon régi Nigella Lawson féle recept, illetve egy-két apró változtatást eszközöltem rajta, a saját szánk íze szerint, de imádom a receptjeit, könyveit, mert mindig óriási sikerélményem van vele, abszolút használható és mindig remekül sikerül, úgyhogy melegen ajánlom kezdő házitündérek számára is! Ja, és ami a legfontosabb: halálos egyszerűség, és gyorsaság, semmi puccosság és túlbonyolítás, amit az ő irományaiból tanulhatunk, nagyon szeretem. Emlékszem, tinilány koromban hatalmasra nyitott szemekkel, kezemben tollal és jegyzetfüzettel, egész testemben megfeszülve csüngtem a tévéképernyőn minden délután az aktuális Nigella Konyhája epizódon. Aztán később az én drága anyukám és apukám folyamatosan megajándékozott az épp aktuális könyvformával. És még Gordon Ramsay-vel, Jamie-vel, stb...:) Jah, és ha már a könyveknél tartunk: gasztrománoknak kötelező: Jacques Pépin: Elnökök séfje. Tesókámtól kaptam pár éve karácsonyra, 1-2 este alatt elolvastam. Igaz, ez regény, de tele van autentikus francia receptekkel és nem mellesleg nagyon izgis és olvasmányos a történet, egy vidéki srác történetét meséli el, hogyan vált kemény és rögös úton top séffé. 
Kanyar vissza a cheesecake-hez: rengetegszer készítettem már, ez is szervesen a családi kedvencek részévé vált. Rendkívül gyors, egyszerű, csak azt győzzük kivárni, amíg kellőképp lehűl. Ez most szív alakúra készült, pikáns feketecseresznye-lekvárral;)



Recept:

 A kekszes alaphoz:


  • 250 g keksz (vmi teljes kiőrlésű, pl.: Zabfalatok)
  • 3,5 dkg puha vaj
  • 2 ek cukor

A kekszet egy erősebb zacskóba öntöm és sodrófával morzsásra töröm, hozzáadom az olvasztott vajat és a cukrot, összegyúrom és egy 23 cm-es tortaforma aljába nyomkodom. Előmelegített sütőben (180-200 °C-on )10 perc alatt ropogós, aranybarnára pirítom, majd lehűtöm. Az eredeti recept szerint nem kell sütni, de én jobban szeretem, ha ropogós az alap, ez az amit változtattam rajta :)

Krém:

  • 3 doboz Philadelphia krémsajt
  • 6 ek porcukor
  • 1 tk vaníliakivonat
  • Kevés citromlé
  • 2,5 dl habtejszín felverve (legjobb a Cserpes-féle házi tejszín, nekem a bolti satnyaságok sosem lesznek habosak, de lehet, hogy én nem vagyok elég türelmesL ) Csak egy valamit ne tegyetek: hogy a hulalához nyúltok! Neeeee, könyörgöm, neeeeeeeee! Örökre száműzni kellene a boltok polcairól…
  • 2 tasak zselatin fix (instant zselatin por)


A krémhez a hozzávalókat összekeverem, legvégén a zselatin fixet, a kekszre simítom, hagyom 1 órát dermedni, a tetejére feketecseresznye lekvárt (vagy bármilyet, ízlés szerint, eperrel is isteni) kenek. Hűtőben 3-4 óra alatt teljesen lehűtöm.