2012. augusztus 11., szombat

Mákunk van

Ennek a sütinek az a hatalmas előnye, amellett, hogy nagyon finom, hogy bármilyen gyümölccsel készíthető, ami épp otthon van, vagy évszaknak megfelel, mi a legtöbbször nektarinnal készítjük. A tészta mákos és fűszeres, rengetegféle gyümölccsel harmonizál, pofonegyszerű, gyors, látványos, szaftos, omlós és a siker sosem marad el;) Amiért pedig fényes lesz, az a végén rásütött, sárgabaracklekvár máz (ha lehet, természetesen házit használjunk), mennyei pikantériát és nedvességet ad a sütinknek. 



Recept:

  • 150 g liszt
  • 200 g darált mák
  • 200 g darált mandula
  • 8 tojás
  • 250 g lágy vaj
  • 280 g kristálycukor
  • 1 citrom reszelt héja
  • negyed kávéskanál őrölt fahéj és szegfűszeg
  • csipet só
  • 1 vaníliás cukor
  • 200 g nektarin, vagy bármilyen más gyümölcs
  • kb 100 g sárgabaracklekvár
A tojásokat szétválasztjuk, a sárgáját a cukorral és a vajjal habosra keverjük. A fehérjét kemény habbá verjük, hozzáadjuk a száraz hozzávalókat és a cukros-vajas tojássárgája masszát és alaposan simára keverjük. A tésztát sütőpapírral bélelt tepsibe simítjuk, a tetejét pedig beborítjuk a nektarin szeletekkel, előmelegített sütőben 180 fokon kb 45 percet sütjük (tűpróba!) majd megkenjük a felmelegített sárgabaracklekvárral és 10 percre visszatoljuk a sütőbe. Vaníliafagyival vagy sodóval is isteni.

2 megjegyzés:

  1. Uh, ez nagyon ínycsiklandó :) Mákos és gyümölcsös, tuti jó :)

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Bizony, tutira nyerő páros és rém egyszerű;) Körtével, almával is incsifincsi.

      Törlés