Szerintem nem kell többet ragoznom, mekkora kedvenceim a Cserpes Sajtműhely termékei...köztük a tejszín! Hm, valami isteni, amíg én ezt nem ismertem, nem tudtam, hogy létezik a Föld nevű bolygón finom tejszínhab. Anyukám a héten vett egy dobozzal, hogy majd milyen finom lesz gesztenyepüréhez. Na jah, csak hogy a gesztenyemasszát már aztán senkinek nem akaródzik ám itthon kinyomkodni...így a tejszín maradt a hűtőben, s mivel friss tejtermékről van szó, vészesen közeledett a lejárat ideje. Aztán szombat reggel anyukám az orrom elé tolt egy tál még nyáron eltett, napérlelte meggyet, amit kivett a fagyasztóból, s közölte: gyümölcssalátát készítünk, úgyis azt emlegetem már napok óta. Aha, persze - mondom - mikor itt a friss tejszín a hűtőben, na neeeem, feketeerdő torta lesz! Azt még úgysem készítettem soha, és a boltit meg nagyon nem csípem, mert mű cukrászhabbal készülnek, amikkel a világból ki lehet engem üldözni. Volt egy pár receptváltozatom hozzá, így született meg a saját változatom, ami szerintem minden nagyképűség nélkül mondva: tökéletes lett. Olyannyira, hogy szeletelve esélyem sem adódott lefényképezni, úgy nekiesett a család. A kakaós piskóta receptje Beccától származik (Becca és a sütik blog) ez egy nagyon szuperül bevált piskóta alaprecept, párszor felhasználtam már. A krém pedig saját verzió. Voilá:
Recept:
Piskóta
- 6 tojás
- 3 ek víz
- 8 ek cukor
- 1 cs vaníliás cukor
- 5 ek liszt
- 2 ek étkezési keményítő
- 2 ek holland kakaópor
- 1 csomag sütőpor
- 1 csipet só
A 6 tojást szétválasztom, a fehérjét 1 csipet sóval kemény habbá verem, a sárgáját pedig cukorral habosra keverem. Mehet a sárgájás keverékhez a 3 ek víz, liszt, keményítő, kakaópor és sütőpor, elkeverjük, majd ezt fellazítjuk a habbal. 23 cm-es sütőpapírral bélelt tortaformába öntjük és 180 fokra előmelegített sütőben 45-50 perc alatt megsütjük. (tűpróba!!!) Ha megsült, teljesen lehűtjük és 3 lappá szétvágjuk egy éles késsel.
Krém:
Mivel nekem fagyasztott meggyem volt, nem pedig befőtt, abból dolgoztam, de meggybefőttből is működik, bár szerintem előbbi sokkal zamatosabb és pikánsabb. A levét leszűrtem és 1 csomag vaníliás pudingporral megfőztem ugyanúgy, mintha normál pudingot főznék. Ehhez ugyanúgy 5 dl meggylevet használtam fel (ha nem lesz annyi, akkor ki lehet pótolni vízzel, én is így tettem) 3-4evőkanál cukrot, pár csepp citromlét, 1 teáskanál fahéjat és 2 csapott evőkanálnyi keményítőt még hozzáadtam és sűrűre főztem. Mire teljesen kihűlt, egész megkocsonyásodott, ezt egy löttyintésnyi tejjel krémesítettem és lazítottam, majd elkevertem benne jó 2 maréknyi meggyet. Szükséges még továbbá 3 deci tejszínből vert hab.
Ezekkel a következőképpen töltjük be a lapokat: az első lap közepére egy tojásnyi méretű meggykrémet pakolunk, ezt kicsit ellapítjuk és köré nyomunk egy karika tejszínhabot, majd meggykrémet kanalazunk köré és ismét tejszínhabkarikával zárunk.
Rátesszük a középső lapot, amit ugyanezzel a koncentrikus körös technikával töltünk meg, csak itt tejszínnel kezdünk középen, és utána meggykrém, majd ismét tejszín és meggykrémmel zárunk. Ez azért tökjó, mert amikor szeletelünk, a szeletek sakktáblaszerű mintában fognak pompázni. Jöhet rá a legfelső lap, és bevonjuk az egész tortát a megmaradt tejszín nagy részével, egy keveset hagyjunk meg, hogy csillagcsővel kinyomva kis habrózsákat tudjunk rajzolni a torta szélére. Ezeket a habrózsákat én jól letörölgetett meggyszemekkel díszítettem, a torta közepét pedig beszórtam csokoládé lapokkal.
És bár felszeletelve, a szeletekről nem maradt időm és lehetőségem fotót készíteni, egy nagyjából fél megmaradt tortán tudom megmutatni, hogy hogyan is néz ki a belseje:
Isteni!!!;)