2013. március 9., szombat

A kedvenc mákos málnásom

A héten egy barátnőm rendelt nálam tortát és süteményt munkahelyi rendezvényre, és az egyik süti, amit készítettem, ez a mákos-málnás szelet lett. Valami "kenőcsöset" szerettek volna, ami egyben gyümölcsös is, számomra egyértelmű volt, hogy a tökéletes választás ez lesz. Aztán a visszajelzésekből ítélve, nem csak számomra volt ez evidens...:) Kimondhatatlanul jó érzés és szívmelengető ilyen sms-eket, üziket, hívásokat kapni a megrendelt tortáim és sütijeim elfogyasztása után.:) No de kanyarodjunk vissza a mákoshoz, szerintem benne minden megvan, amire az ember akkor vágyik, mikor valami gyümölcsöset enne...a tészta könnyű, puha és szinte habszerű, leheletnyit pikáns a csipet fahéjtól és citromtól, aztán következik a simogatóan lágy túrókrém, erre a szaftos, aromás málna. Lehet ennél frissítőbbet elképzelni? Nekem ez a süti tiszta "nyárízű", imádom...Igazából ezt a receptet anyukám kísérletezte ki, az egyik szülinapomra ezzel lepett meg, mivel nagy kedvencem ez a párosítás. Azóta nagyon sokszor megsütöttük, tökéletes úgy, ahogy van! Felszeletelt kép most nem lesz, mivel nem mi ettük meg. A recept egy 25x35 cm-es, szögletes kapcsos tortaformára lett "beállítva". 



Recept:

Tészta


  • 6 tojás
  • 12 dkg cukor
  • 15 dkg darált mák (nem máktöltelék, mivel az cukrozott, de ha csak az van otthon, akkor a cukrot hagyjuk ki, és 30 dkg máktöltelékkel dolgozzunk)
  • 3 evőkanál méz
  • 1 citrom lereszelt héja
  • fél tk fahéj
A sütőt 180 fokra előmelegítem. A tojásokat szétválasztjuk, a fehérjét kemény habbá verjük, a sárgájákat pedig a cukorral és mézzel habosra keverjük.  A habhoz adagoljuk a darált mákot, a citromhéjat és a fahéjat majd a cukros sárgáját is és óvatosan összeforgatjuk. Sütőpapírral bélelt tepsiben kb. 20 perc alatt megsütjük. Feltétlenül ellenőrizzük tűpróbával.

Krém: 

  • 500 g túró
  • 1,5-2 dl tejszín habja 
  • 2 pohár natúr joghurt
  • 1 vaníliás cukor
  • 2 evőkanál porcukor (ízlés szerint, ki mennyire szereti édesen)
  • 2 tasak zselatin fix (instant zselatin)
  • 2 csomag fagyasztott málna (800 g-os) -persze friss málnából is működik ugyanúgy
A tejszínből habot verünk, hozzáadjuk a túrót, cukrot, joghurtot és alaposan összedolgozzuk, majd a végén a 2 csomag zselatin fixet is jól elkeverjük benne robotgéppel. Muszáj alaposan eldolgozni az instant zselatint, mert ha nem keverjük el jól, akkor csomók maradnak a krémben. Ha mindez megvan, rásimítjuk a teljesen kihűlt tésztára és hűtőszekrénybe toljuk, minimum egy fél órára, hogy dermedjen. Ha megdermedt, ráhalmozhatjuk a málnát és egyenletesen elosztjuk a túrókrém tetején. Amikor fagyasztott málnát használok, akkor már előző éjszaka szűrőedénybe teszem és úgy olvasztom ki, hogy legyen ideje jól kicsepegni, ne áztassa el a krémet, mert az nem szép látvány. Ezt még lefedjük piros tortazselével és mehet újra hűlni. Pár órát mindenképp hagyjuk állni a hűtőszekrényben, hogy a krém elérje a megfelelő állagot. 

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése