2013. január 5., szombat

Fűszeres almás-karamellás szelet

Nem is nagyon tudnék most lélekmelengetőbbet elképzelni így télen ennél a sütinél...egy bögre tejet megragadva, ölünkben egy tányér illatos, omlós süteménnyel, betakarózva, bekuckózva a meleg szobából lesni a kinti világot. Nagyon szeretem ezt művelni a lazítós hétvégéken...A recept egyébként a toffee apple-ből eredeztethető, a toffee apple az angolok karamellbe mártott almája, amit ők a november 5-i Bonfire Night (nemzeti hálaadás) alkalmával előszeretettel készítenek és fogyasztanak, nagyon fincsi egyébként, volt alkalmam megkóstolni a ropogós édességet. A sütemény tésztájába kerül datolyapüré, amitől igazán szaftos és simogatóan puha lesz, a fűszerek, az alma és a karamellöntet pedig mesés összhangot alkotnak, egyszerű, gyors  és nem utolsósorban, szerintem szupermutatós is, bármilyen ünnepi asztalon megállja a helyét akár. A recept egy régebbi BBC Good Food magazinból van.


Recept:

  • 200 g datolya
  • 200 ml tej
  • 250 g vaj
  • 280 g liszt
  • 200 g barna cukor
  • fél tk sütőpor
  • 4 nagy tojás
  • 1 csapott evőkanál mézeskalács fűszerkeverék
  • 1 teáskanál vanília kivonat
Tetejére:
  • 3 kisebb alma
  • egy jó maréknyi tejkaramella, 1 löttyintés tej (kb. 1 ek)
  • porcukor
A sütőt előmelegítjük 180 fokra. A tejben a datolyákat egy kisebb lábasban feltesszük forralni, amint felforrt, le is kapjuk a tűzhelyről és hűlni hagyjuk. Amikor már hozzá tudunk nyúlni, magozzuk ki a datolyákat és húzzuk le róluk a héját, ez a forralás után nagyon könnyen fog menni, nem kell aggódni. Ezután botmixerrel pürésítsük a datolyahúst a tejjel, és adjuk hozzá az összes többi hozzávalót, keverjük simára. Sütőpapírral bélelt tepsibe simítjuk, majd rászeleteljük a meghámozott almát, mehet a sütőbe 45 percre.
Amíg sül, elkészítjük a karamellszószt: a maréknyi tejkaramellát a löttyintésnyi tejjel összeolvasztjuk és félretesszük. Ha megsült a sütemény, kevéske porcukorral meghintjük, rácsorgatjuk a karamellszószt és kockákra vágva tálaljuk.






Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése