2012. december 23., vasárnap

Karácsony és florentin

Biztosan többen ismeritek az eredetileg Firenzéből származó, ropogós, mandulás florentin süteményt, amibe kerül mindenféle kandírozott jóság meg mandula, és az egészet egy mézes-tejszínes anyag fogja össze, és csokoládéval kenik be az alját. Most karácsonyra ennek az aprósüteményes változatát sütöttem többek között.  Kapott egy finom, vajas-omlós tészta alapot, erre a florentin réteg, és a végeit olvasztott étcsokoládéba mártogattam. Került bele kandírozott narancs-, és lime héj, meg koktélcseresznye, igazán fincsi és mutatós kis ünnepi süti kerekedett belőle és még csak nem is volt macerás...persze, tudjátok, hogy azok nem is igazán a szívem csücskei. :) A recept egy anyukám által régóta őrizgetett-dédelgetett, Nők Lapjából kivágott oldal, nem tudom mikori lehet, de a papírja már enyhén sárgás színezetet szerzett az elmúlt jó pár év alatt. Most megosztom veletek, és egyúttal kívánok minden drága olvasómnak és követőmnek nagyon boldog karácsonyt!


Recept

Tészta:
  • 300 g liszt
  • 1 kávéskanál sütőpor
  • 1 csipet só
  • 180 g vaj
  • 90 g porcukor
  • 1 vaníliás cukor
  • 1 tojás
Florentin réteg:
  • 100 g kandírozott narancshéj
  • 100 g kandírozott lime héj
  • 100 g koktélcseresznye
  • 1,25 dl tejszín
  • 50 g méz
  • 50 g vaj
  • 150 g porcukor
  • 150 g szeletelt mandula
  • 200 g étcsokoládé megolvasztva
A tésztához a hozzávalókat gyors mozdulatokkal összegyúrjuk és folpackba csomagolva fél órára a hűtőbe tesszük pihenni. Jó tanács: mindig várjuk ki a pihentetési időt ezeknél a gyúrt, vajas tésztáknál, mivel csak akkor lesz finom omlósan ropogós, ha a kézmelegtől vissza tud hűlni a vaj a tésztában. És persze kinyújtani is könnyebb lesz. Amíg pihen a tésztagombóc, a florentinhez összeforraljuk a tejszínt, porcukrot, mézet és a vajat, majd belekeverjük a mandulát, és a kandírozott finomságokat és hagyjuk lehűlni. A sütőt előmelegítjük, a tésztát pedig kinyújtjuk lisztezett deszkán, és sütőpapírral bélelt tepsibe emeljük, úgy hogy rátekerjük lazán a sodrófára, a tepsiben pedig kihajtogatjuk. Erre jöhet mandulás réteg, mehet a sütőbe 180 fokra, 30 percre. Ha kész és lehűlt, nagyjából 2x5 cm-es szeletkékre vágjuk és a 2 végét olvasztott csokoládéba mártogatjuk, majd rácsra vagy sütőpapírra sorakoztatva megvárjuk, hogy a csoki teljesen megszáradjon.



Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése