Recept:
- ½ kg kelbimbó
- olívaolaj
- 4 evőkanál halszósz
- 2 evőkanál szójaszósz
- 3evőkanál szezámolaj
- 6 evőkanál víz
- 1evőkanál barnacukor, vagy méz, vagy nálam most édesítőszer
- Fél zöldcitrom leve
- 1 gerezd fokhagyma, lereszelve
- egy kis darab friss gyömbér, lereszelve (ha nincs kéznél friss, használhatunk őröltet is)
- fél mokkáskanál szárított chilipor, ha bátrak vagyunk, használhatunk friss, aprított chilipaprikát is
- Pirított szezámmag, vagy fenyőmag a tetejére
- 1-2 szál újhagyma
A kelbimbót pucoljuk meg, vágjuk félbe, ha nagyok, akkor negyedekbe, és forgassuk össze 1 evőkanálnyi olívaolajjal és borítsuk sütőpapírral bélelt tepsibe és forgassuk úgy a kis zöldségeket, hogy a vágott felük legyen lefelé, így finoman megkaramellizálódik majd a vágott felület és ropogósra sül. Nagyjából 20-30 perc kell neki, amíg megpuhul és megpirul, addig elkészítjük az öntetet: a hozzávalókat jól kutyuljuk össze. Ha megsült a kelbimbó, még melegen forgassuk össze az öntettel, szórjuk meg pirított fenyőmaggal vagy szezámmaggal és vékonyra karikázott újhagymával és én még nagyon szeretem meglocsolni a végén egy kis krémes, natúr joghurttal. Mennyei önmagában is vagy grillezett csirkemell mellé.
Ez tetszik :) A kelbimbótól valahogy mindig is tartottam,mert a menzás zöldségleves jut róla eszembe, de ezt lehet kipróbálom. Köszi az ötletet.
VálaszTörlésPedig milyen isteni zöldség a kelbimbó! Nem fogsz benne csalódni, ígérem! ;)
Törlés