Recept:
- 4 narancs
- 6 evőkanál Lyle's Golden Syrup
- 200 g vaj
- 200 g barna cukor
- 200 g liszt
- 1 teáskanál sütőpor
- 100 g darált mandula
- 4 tojás
Melegítsük elő a sütőt 180 fokra. Mossuk meg alaposan a narancsokat, és kettőnek reszeljük le a héját, és dobjuk egy keverőtálba. A narancsokat hámozzuk meg, távolítsuk el a fehér részeket is alaposan, egyet karikázzunk fel éles késsel, a többit pedig vágjuk kis kockákra. Vajazzunk ki egy kb 23 centis kerek tortaformát és locsoljuk rá a Golden Syrupot (ne legyen csatos a forma, mert azon ki tud folyni a szirup) és fektessük bele a kerek narancsszeleteket. A többi hozzávalót a narancskockákkal együtt keverjük össze egy keverőtálban és öntsük a narancsszeletekre. Az eredeti recept 50 percet ír sütési időnek, de nekem egy jó másfél óra kellett, mire rendesen átsült, így azért oda kell figyelni, folyamatosan tűpróbával ellenőrizni.
Tudom, ennek a receptnek az egyetlen "buktatója" ha lehet ez mondani, az a Golden Syrup, megmutatom, miről van szó:
Ez egy nagyon sűrű, egészen sajátos, semmihez sem hasonlítható, karamelles aromájú cukorszirup, és a mi környékünkön (Mosonmagyaróvár) a beszerzése boltból lehetetlen. Nagyon kedves barátom és a felesége hoztak nekem egy adagot Londonból, ugyanis ez angol találmány, azóta már rábukkantam a British Store webáruházban is, érdemes körülnézni, angliarajongóknak és mindenkinek, ugyanis időközönként tartanak úgynevezett zöld hétfőt, amikor ingyen szállítanak házhoz. Ilyenkor nagyon megéri bespájzolni, én is ezt tettem a Golden Syruppal, mivel nagyon sok desszerthez, ételhez kiválóan használható, isteni aromát és szaftosságot kölcsönöz mindenféle piskóta alapú édességnek, palacsintáknak.
Ha végképp nem megy a beszerzés, akkor használjunk simán kristálycukorból készített karamellt, 3 evőkanál cukrot hevítsünk 5 deka vajjal, de ne pirítsuk túl sötétre, mivel a tortával még sülni fog, ne legyen égett, füstös íze.
Ha megsült, és nem bírunk várni, még melegen locsoljunk a tetejére egy kis extra Golden Syrupot, és tálaljuk valódi, házi tejszínből vert habbal vagy vaníliafagyival.