2012. augusztus 7., kedd

A narancs télen-nyáron jó

Ezt a szirupos-narancsos sütit legutoljára karácsony előtt sütöttem, viszont ma Luca facebook kommentelése hatására megvilágosodott az elmém: mennyire jó lehet ez nyáron is, lehűtve, vaníliafagyival tálalva! :) A tészta mennyeien szaftos a beledolgozott narancstól, és még jót is tesz neki, ha egy éjszakát vagy napot állni tudjuk hagyni a hűtőben. Mi azonban nem tudtuk...csak 1-2 szelet, ami másnapra maradt, azon viszont azt vettük észre, hogy sokkal finomabb, mint előző nap volt. Minek is ragozzam tovább, csapjunk a lecsóba! Egész pontosan a narancsos sütibe.

Recept:

  • 4 narancs
  • 6 evőkanál Lyle's Golden Syrup
  • 200 g vaj
  • 200 g barna cukor
  • 200 g liszt 
  • 1 teáskanál sütőpor
  • 100 g darált mandula
  • 4 tojás
Melegítsük elő a sütőt 180 fokra. Mossuk meg alaposan a narancsokat, és kettőnek reszeljük le a héját, és dobjuk egy keverőtálba. A narancsokat hámozzuk meg, távolítsuk el a fehér részeket is alaposan, egyet karikázzunk fel éles késsel, a többit pedig vágjuk kis kockákra. Vajazzunk ki egy kb 23 centis kerek tortaformát és locsoljuk rá a Golden Syrupot (ne legyen csatos a forma, mert azon ki tud folyni a szirup) és fektessük bele a kerek narancsszeleteket. A többi hozzávalót a narancskockákkal együtt keverjük össze egy keverőtálban és öntsük a narancsszeletekre. Az eredeti recept 50 percet ír sütési időnek, de nekem egy jó másfél óra kellett, mire rendesen átsült, így azért oda kell figyelni, folyamatosan tűpróbával ellenőrizni. 

Tudom, ennek a receptnek az egyetlen "buktatója" ha lehet ez mondani, az a Golden Syrup, megmutatom, miről van szó:


Ez egy nagyon sűrű, egészen sajátos, semmihez sem hasonlítható, karamelles aromájú cukorszirup, és a mi környékünkön (Mosonmagyaróvár) a beszerzése boltból lehetetlen. Nagyon kedves barátom és a felesége hoztak nekem egy adagot Londonból, ugyanis ez angol találmány, azóta már rábukkantam a British Store webáruházban is, érdemes körülnézni, angliarajongóknak és mindenkinek, ugyanis időközönként tartanak úgynevezett zöld hétfőt, amikor ingyen szállítanak házhoz. Ilyenkor nagyon megéri bespájzolni, én is ezt tettem a Golden Syruppal, mivel nagyon sok desszerthez, ételhez kiválóan használható, isteni aromát és szaftosságot kölcsönöz mindenféle piskóta alapú édességnek, palacsintáknak.
Ha végképp nem megy a beszerzés, akkor használjunk simán kristálycukorból készített karamellt, 3 evőkanál cukrot hevítsünk 5 deka vajjal, de ne pirítsuk túl sötétre, mivel a tortával még sülni fog, ne legyen égett, füstös íze.

Ha megsült, és nem bírunk várni, még melegen locsoljunk a tetejére egy kis extra Golden Syrupot, és tálaljuk  valódi, házi tejszínből vert habbal vagy vaníliafagyival. 

A bazi nagy görög vacsi

Imádom a görög konyhát és persze egész Görögországot úgy, ahogy van...rengeteget ettem ott a padlizsános  fogásokat és persze az eredeti görög salátát temérdek mennyiségben. És én azt szeretem, az eredetit, semmi cicoma, semmi extra, ez önmagában a legek extrája. De kanyarodjunk vissza a főfogásunkhoz, az én legeslegnagyobb görög kedvencemhez, a töltött-sült padlizsánhoz. Először is vágjuk hosszában félre a padlizsánunkat és a húsát kockázzuk be, de vigyázva, hogy maradjon pereme is a kis tölteni való padlizsán csónaknak és a "fenekéig" se vágjunk le, csak éppen addig, hogy majd kanállal könnyen kiemelhessük a padlizsán bekockázott húsát. Serpenyőben hevítsünk kevés olívaolajat és ezen süssük meg a félbevágott padlizsánokat a vágott felükkel lefelé. Felenként úgy 10 perc sütés elég nekik. Ha kicsit kihűlt és már hozzá tudunk nyúlni, kapargassuk ki a húsát kanállal, majd aprítsuk pici kockákra, tegyük félre. Most nekiállhatunk a tölteléknek: kell hozzá 1 fej vöröshagyma finomra vágva, 20-30 dkg darált hús (padlizsán méretétől függően) 3 evőkanál kockázott paradicsomhús (konzervből is tökéletes), 1 kupaknyi konyak, só, bors, őrölt kömény, fahéj. A finomra aprított vöröshagymát megpirítjuk olívaolajon, mehet rá a darált hús, azt is megpirítjuk. Ha ez megvan, hozzáadjuk a paradicsomhúst, az előzőleg félrerakott és feldarabolt padlizsánhúst, fűszerezzük a sóval, borssal, késhegynyi őrölt köménnyel és fahéjjal, majd hozzálöttyintjük a konyakot. Ezzel még jól összepároljuk, hogy a paradicsom és a padlizsán is puhára főjön a raguban és kész is a töltelék, mehet a kikapargatott padlizsánba. Tetejére besamellt készítünk: 3 dkg vajat (jó 1 evőkanálnyi) megolvasztunk, hevítjük, majd 3 evőkanál lisztet hozzáadunk, picit hevítjük azzal is, de vigyázzunk, ne kezdjen barnulni, majd 3 dl tejjel az egészet simára keverjük és besűrítjük. Javaslom, a besamell készítéshez használjunk kézi habverőt, kevés erőfeszítéssel gyönyörűen sima mártást fogunk kapni. Én jó sűrűen krémesre szoktam főzni, hogy megálljon a ragu tetején és ne folyjon le. Ha ez az állag megvan, csipet sót, borsot és lehetőség szerint frissen reszelt szerecsendiót szórjunk bele, keverjük el, mehet rá a raguval töltött padlizsánra, tetejét megszórjuk reszelt sajttal, előmelegített sütőben 180 fokon aranybarnára sütjük. (ez időben kb 20-30 perc, nem kell neki sok, csak annyi, hogy a sajt szépen megpiruljon)
Hozzá köretként görög salátát (mi mást?) szoktam készíteni, mennyei páros!

A salátához 2 személyre 1 nagy, vagy 2 kisebb fej lilahagymát jó vékonyan felszeletelek, ezt tálba szedem, tekerek rá 1-2 csavarásnyi frissen őrölt borsot, megszórom szárított oreganoval és meglocsolom 1 evőkanál fehérborecettel és 2 evőkanál jóféle extra szűz olívaolajjal, lefedve hagyom állni legalább 1-2 órát. A fehérborecet szuperül elveszi a hagyma erős csípősségét és a salátánkban csak az incsifincsi, édeskés, lágy ízű hagyma marad. Ha már lassan enni szeretnénk a salátánkat, felkockázunk egy fél kígyóuborkát és egy jó maréknyi koktélparadicsomot. Természetesen normál paradicsom is tökéletes, ha épp az van otthon. Először a kockázott paradicsomot szórom a hagymára, azt megszórom 1 evőkanál cukorral, majd megsózom. Jöhet a kockázott uborka és egy jó maréknyi fekete olívabogyó (lehet 2 is, én imádom;), az egészet összeforgatjuk és a tetejére morzsolunk, vagy kockázunk 1 feta sajtot. Nekem ez a tuti görög saláta, és nagyon rá lehet kapni, az ember észrevétlenül is azon kapja magát, hogy újra és újra csak ez jár a fejében és ezt készíti:)

2012. július 30., hétfő

Hipergyors, szuperegyszerű kenyér

 Ez valójában nem az a hagyományos értelemben vett kovászos kenyér, de olyan a formája, és kevéske finom, valódi vajjal megkenve mennyei vacsora lehet. Villámgyorsan össze lehet ütni, és csak "be kell dobni" a sütőbe. Nálunk időtlen idők óta örök kedvenc, tuti kis útravaló a kirándulásokra is, létezik még egy változata, az olívabogyós-sonkás kenyér, de az majd a következő poszt témája lesz;)

Recept:

 Sonkás-ementális kenyér

  • 25 dkg liszt
  • 2 teáskanál sütőpor
  • 20 dkg apróra vágott sonka
  • 15 dkg kockákra vágott ementáli sajt
  • 1 dl tejföl
  • 1-2 teáskanál mustár
  • Só, bors, szerecsendió
  • 3 tojás
  • 1 evőkanál petrezselyem
  • 12,5 dkg vaj

A lisztet a sütőporral és a sajttal jól elkeverjük. A 3 tojást, sót, mustárt, tejfölt, petrezselymet és a fűszereket összekeverjük, majd hozzáadjuk a felolvasztott vajat és az egészet összekeverjük. 180 °C-on 40-45 percig sütjük (tűpróbával ellenőrizzük). Ha megsült, a formában hagyjuk langyosra hűlni, majd borítsuk ki, és szeleteljük fel.


2012. július 27., péntek

Imádom ezt a tortaformát...

Ez a torta is rendelésre készült, akárcsak a csokitorta, és ha jól emlékszem, a megrendelők nem voltak elégedetlenek... Zila tortaformában készült, egyszerűen nem tudok vele betelni, imádnivaló egy találmány, ha tehetném, éjjel-nappal csak sütnék bennük! Annyira praktikus és hiperszuperül díszíthető, nagyot villanthatunk rém egyszerű süteményekkel is.;)A torta egy citrusos ricottakrémmel töltött piskótatorta volt, melyet szép narancs híján csillaggyümölccsel díszítettem. 
A receptet pedig a Zila Tortaforma weboldalán találtam, szuper recept, úgy, ahogy van.


 Piskóta:

  • 6 db (nagyobb) tojás,
  • 3 ek. rétesliszt,
  • 3 ek. finomliszt,
  • 6 ek. cukor,
  • csipet sütőpor,
  • csipet só
 Krém:
  • 25 dkg ricotta,
  • kb. 1 dl tejszín,
  • 1 ek. narancsvirágvíz,
  • 1 narancs reszelt héja,
  • 1 citrom reszelt héja,
  • 1 ek. frissen facsart citrom- és narancslé,
  • 2 ek. porcukor
A tojásokat kettéválasztom. A fehérjéket kemény habbá verem.  A tojások sárgáját habosra keverem a cukorral. Ezután hozzáadom a liszteket, a sütőport és a sót és ezekkel is alaposan elkeverem, végül óvatosan a masszába forgatom a tojáshabot, majd betöltöm a tortaformába és 180°C-ra előmelegített sütőbe teszem 20-25 percre (tűpróbával ellenőrzöm a piskóta állapotát). Hagyom kicsit hűlni, majd kiborítom a formából.

A krém hozzávalóit is alaposan összekeverem és a tortaforma nyílásaiba töltöm csillagcsöves nyomózsákkal. Díszítésnek csak a fantáziánk szabhat határt.

Csokitorta

Legutóbbi kreatív rohamom eredménye többek közt egy diós-rumosmeggyes csokitorta, ami egy jóbarátom szülinapjára készült, melyet az ő kedves barátosnéje rendelt nálam:) Az igény a következő volt: diós legyen a piskóta, legyen benne gyümölcs és csokikrémes legyen. No, hát így is lett, ez a torta az én egyik személyes kedvencem, anyukám is ezt sütötte nekem a szülinapomra.:) 
 Imádtam ezt a tortát elkészíteni és díszítgetni, a csokitorták mindig a szívem csücskei. Ja, és a beletűzdelt kis csokidíszeket is saját kezűleg készítettem el előző este, pofonegyszerű és nagyon látványos díszeket művelhetünk ezzel a módszerrel: töltsünk egy tasakba olvasztott csokoládét, hűtsük le, amíg az állaga már nem lesz teljesen hígan folyós, vágjuk le a tasak sarkát, de vigyázzunk, pici nyílást kell hagynunk ahhoz, hogy szép vékonyan tudjunk majd rajzolni. Sütőpapírra bármilyen formát megrajzolhatunk így csokiból, várjuk meg, míg megszilárdul, majd díszítés előtt tegyük hűtőszekrénybe pár percre papírostól, így könnyebb lesz majd leszedni és dolgozni vele.
Recept: 

 Tészta: 

  • 8 tojás szétválasztva
  • 24 dkg porcukor
  • 16 dkg darált dió
  • 6 dkg zsemlemorzsa
  • 5 dkg liszt
  • fél csomag sütőpor
A tojások fehérjét kemény habbá verjük, a sárgáját a porcukorral habosra keverjük. Adjuk hozzá az összes többi hozzávalót majd keverjük az egész masszát a habhoz. Kivajazott vagy sütőpapírral bélelt tortaformába töltjük és 180 fokon kb 45-50 percet sütjük. (tűpróba!)

 Krém:
  • 18 dkg cukor
  • 2 egész tojás 
  • 1 dl tej
  • 1 evőkanál liszt
  • 1 evőkanál jó minőségű holland kakaópor
  • 10 dkg Rama margarin
A krém összes hozzávalóját, kivéve a Rama-t, egy lábasba öntöm, és folyamatosan kevergetve sűrűre főzöm. Ha kihűlt, kikeverem a 10 dkg Rama-val és opcionálisan bármilyen gyümölcsöt is belekeverhetünk, ez most rumosmeggyel készült.
Ha a tészta kihűlt, kettévágom, megtöltöm a krémmel, keveset félreteszek belőle, hogy kívül is bekenhessem. Ha a képen látható kinézetet szeretnétek elérni, akkor dupla adag krémet főzzetek, így bőven marad csillagcsöves nyomózsákba is, amivel szépen ki lehet díszíteni. Ja, és pofonegyszerű;) 

2012. július 20., péntek

Szösszenet...:)

Valóban csak egy szösszenetnyi poszt következik most, mivel fáradt vagyok, és úgy gondolom, nem is lenne érdemes ezt nagyon tovább ragozni...A kéksajtot általában az emberek vagy imádják, vagy fújolnak rá. Középút nincs. Ez olyan, mint a szarvasgomba, ott sincs olyan, hogy "elmegy kategória". Én imádom, de az anyukám még a szagától - bocsánat, illatától - is kirohan a házból. Na de kanyarodjunk vissza a kéksajthoz és az apukám által ültetett őszibarackfán termő mennyei, méznél is édesebb, lédús és zamatos barackhoz. Ez a két dolog kombinálva elsőre talán szokatlan lehet, de higgyétek el, az egyik legizgalmasabb és legüdítőbb nyári csemege. Felszeletelek pár őszibarackot, rámorzsolok pár szelet minőségi kéksajtot és lehet lakmározni. Ha netán egy pohárka jóféle aszúval is megkoronázzuk, a mennyekben fogjuk érezni magunkat;) Ugye, hogy mindig a legegyszerűbb dolgok a legfinomabbak?


És jöjjön egy bónusz +1 szösszenet, ha már a szarvasgombáról is szó esett. Hasonlóan hipergyors ám annál ízletesebb és izgalmasabb fogás: 1-2 darab vilmoskörtét (vagy bármilyen körtét, ki amilyen fajtát szeret) meghámozok, felkockázok, meglocsolom szarvasgombás olívaolajjal, és bőven megszórom frissen reszelt parmezánnal. Próbáljátok ki, de vigyázat, veszélyes, függővé tesz!!! Mennyei lehet köretnek, előételnek is, vagy csak simán magában. Egy jó nagy adaggal...kevéssel úgysem fogod beérni;)

2012. június 18., hétfő

Kicsit fitten:)

Mivel a málnánk is érik, igencsak szép számmal, szedtem ma egy jó doboznyit, és jól bevacsoráztam belőle egy kis müzlivel meg joghurttal. Isteni vacsi lett belőle és természetesen cukormentes;) Próbáljátok ki, iszonyat egyszerű és nagyon finom. 

A müzlit száraz serpenyőben megpirítottam, így finomabb és ropogósabb is lett. Ha lehet, válasszunk hozzáadott cukor nélküli müzlit, nem kell még pluszban bevinni a szervezetünkbe, ha nem muszáj. Ha megpirult, egy tányérra borítom és hagyom, hogy lehűljön. Addig 1 pohár natúr joghurtot pár csepp édesítőszerrel (stevia) elkeverek. A müzlire borítom, a tetejét megszórom málnával és gyorsan befalom. Persze, bármilyen gyümölccsel istenien működik, ribizlivel, cseresznyével, eperrel, meggyel...hmm. És ha még mindezt egy csipetnyi fahéjjal megszórjuk, nemcsak pompás desszert, vagy remek fogás kerekedik belőle, de még zsírt is égetünk. Hiszen a fahéj kitűnő zsírégető fűszer és nem utolsó sorban csökkenti a vércukor- és a vérkoleszterin szintet. Na, szeretjük a fahéjat? :)