2012. november 19., hétfő

Mama karácsonyi csokija

Sokat gondolkoztam, megosszam-e veletek ezt a kis családi receptet, vagy maradjon örökre ez a mi kis kincsünk, de úgy döntöttem írok róla. Remélem ezt a kedvenc unokatesóim sem bánják, akikkel együtt ez a falat omlós csoki a gyerekkorunkat jelenti, és a rengeteg mamánál együtt töltött időt meg mindenféle gaztettet, amiket elkövettünk. Most, hogy hosszú idő után újra megfőztem ezt a csokit, előtört a tengernyi emlék. Szerencsésnek érzem magam, hogy ilyen unokatesókkal nőttem fel, akikkel örökre szól a barátságunk is, rengetegszer jut eszembe, mennyire szuper volt együtt...De felnőttünk, és azóta kedvenc unokanővérkéimnek is picikéik születtek, akik remélem legalább annyira jó barátok és unokatesók lesznek, mint amilyenek mi voltunk/vagyunk! ;) 
És akkor kanyarodjunk vissza a recepthez: 


Hozzávalók:

  • 1/4kg tejpor,
  •  7dkg cukrozatlan kakaópor, 
  • 1 vaníliás cukor,

1/2 kg cukorból és 2 dl vízből szirupot főzünk: forrástól számítva pontosan 10 percet főzzük, majd felolvasztunk benne 10 dkg vajat (szigorúan vajat, nem margarint). Ha elolvadt, apránként hozzákeverjük a tejport, kakaóport és a vaníliás cukrot és közben folyamatosan keverjük, hogy csomómentes legyen. Legjobb, ha kétemberes a dolog, nekem mindig apukám segít beleszórni, én meg közben keverem, mert a végén olyan sűrű massza lesz, hogy bizony kemény izommunka elkeverni :) Ha simára kevertük, mehet egy sütőpapírral bélelt tepsibe, hagyjuk megszilárdulni és fel lehet kockázni. Nem kell kétségbeesni, ha nem szilárdul meg azonnal, nálam előfordul, hogy akár 1-2 nap is kell neki, mire vágható állapotot ér el. Akkor felkockázzuk, és lehet falni. A nagymamám mindig formákba öntötte, úgy hogy kibélelte csomagolóval a formát, beletömködte a csokit, majd mikor megszilárdult, szalagot kötött rá, és felakasztotta a karácsonyfára :) Mi pedig lelopkodtuk...Nem lesz olyan sima, mint a bolti csokoládék, de omlós és sokkal-sokkal finomabb :)


2012. november 18., vasárnap

Tarte Tatin, avagy borított almatorta

Az úgy történt, hogy rengeteg megmaradt alma halmozódott fel a konyhánkban az utóbbi pár hét alatt. Délelőtt pedig azon morfondíroztunk, mi legyen a desszert, ránéztünk az almákra és egyértelmű volt: tarte tatin! Rémségesen egyszerű és gyors, ha az embernek jó receptje van hozzá, bomba siker, elrontani nem lehet. Ez a recept már régóta vár a megvalósításra a kis elektronikus recepttáramban, már réges-rég elmentettem magamnak, csak valahogy sosem került rá sor, hogy megsüssem, nem is értem miért...Mindegy is, egy a lényeg, hogy a recept eredeti francia recept, és úgy ahogy van, isteni! 


Recept:

Tészta:
  • 150 g liszt 
  • 1,5 evőkanál cukor
  • 1 mokkáskanál só
  • 75 g hideg vaj
  • 2 evőkanlál olaj
  • 3-evőkanál hideg víz
Töltelék:

  • 1,5 kg alma
  • 75 g vaj
  • 180 g cukor
  • pár csepp citromlé
A tésztához az összetevőkből gyorsan gombócot gyúrok, és folpackba csomagolva fél órára a hűtőbe teszem pihenni. Előmelegítem a sütőt 200 fokra. Közben elkészítem az almatölteléket: meghámozom, kimagozom az almákat és negyedekre vágom. A vajat egy nagyméretű serpenyőben felolvasztom, beleszórom a cukrot és világosbarnára karamellizálom, majd mehet bele az alma, addig párolom, amíg elfő a leve. Ha ez megvan, előveszek egy 26/28 cm-es tortaformát (ne kapcsosat, mert annak az alján ki fog folyni a karamell) beleöntöm az almát, a tetejére pedig kinyújtom a tésztát és beborítom vele. Mehet a sütőbe, 30 perc alatt ropogósra és végtelenül omlósra sül. Friss tejszínből vert habbal, vagy 1-2 gombóc vaníliafagyival tálaljuk, isteni.


2012. november 10., szombat

Lime és meringue

Ezredszer is elmondom, hogy mennyire imádom a Zila tortaformáim, nem bírok velük betelni. Legeslegfőképp azért, mert olyan baromi egyszerűen és gyorsan lehet vele mennyei és mutatós finomságokat készíteni. A mostanit a szüleim viszik magukkal egy baráti vacsorára, remélem sikere lesz ott is. :)
A receptet egyébként a Zila tortaforma hivatalos weboldalán találtam. (Nem, még mindig nem fizetnek nekem azért, hogy reklámozzam, ez csak szimplán szerelem a részemről)



Hozzávalók:
  • 200 g vaj,
  • 180 g porcukor,
  • 300 g liszt átszitálva,
  • 4 egész tojás,
  • 1 csomag vaníliás cukor,
  • 2 lime reszelt héja
A töltelékhez:
  • 250 g mascarpone,
  • 1 lime leve,
  • 2 csomag vaníliás cukor (+kevéske porcukor, ízlés szerint)
A meringue-hoz:
  • 4 tojásfehérje,
  • 2 csomag habfixáló,
  • 4 ek cukor
1. A sütőt előmelegítjük 180 fokra. A tészta hozzávalóit szép simára keverjük, majd megtöltjük vele a tortaformát úgy, hogy kb egy ujjnyi hely maradjon a forma tetejéig. 45 perc alatt megsütjük. Normál tortaformában is megsüthetjük persze, akkor a krém 2 tortalap közé kerül majd.
2. Amíg hűlt a torta, elkészítettem a tölteléket: a mascarponét kikevertem a lime levével és a vaníliás cukorral, majd megtöltöttem vele a lyukakat.
3. A sütőt felfűtöttem 230 fokra. A meringue-hoz a tojásfehérjéket habosra vertem a cukorral és a habfixálóval, majd habzsákba töltöttem. Csillag lyukú fejjel szép íveket nyomtam a tortára szeletenként és pár perce betoltam a sütőbe, amíg a hab felszíne picikét megbarnult.

2012. november 4., vasárnap

Égetnivaló

Mivel a héten halloween volt, és mi azt jól meg is szoktuk ünnepelni mindenféle rémisztőbbnél rémisztőbb jelmezes mulatságokkal, magától értetődő volt, hogy készülnie kell a konyhámban valami tökös finomságnak is. Hát így esett a választás a tökös pitére, amely még egy kis fondorlattal lett megspékelve: karamellréteget égettem a tetejére konyhai fáklyával, avagy ahogy pár napja láttam: van, aki zsebsárkánynak nevezi :) Az egész pite így tökéletes, a roppanós karamellréteggel, a puha tökkrémmel és a fűszeres tésztával együtt, tökéletes összhang.





Recept:


Tészta:
  • 22 dkg liszt
  • 10 dkg hideg vaj
  • 8 dkg cukor
  • 1 tojás
  • 1 kávéskanál mézeskalács fűszerkeverék

Töltelék:
  • 50 dkg sütőtökpüré
  • 4 tojás
  • 10 dkg cukor
  • 1 kávéskanál frissen reszelt gyömbér (szárított is megfelelő, ha nincs kéznél friss)
  • 3 evőkanál tejszín

A sütőtököt először is felszeleteljük, kimagozzuk és a sütőbe tesszük sülni. Ha megsült, ebből mérjük majd ki a tölteléknek valót.
A tésztához a lisztet a vajjal, cukorral, tojással és a fűszerrel késes keverőbe dobjuk (vagy kézzel gyorsan összegyúrjuk) amíg kis tésztalabdát nem kapunk. Ezt betesszük a hűtőszekrénybe lefóliázva és egy órát pihentetjük, hogy a vaj vissza tudjon hűlni, ettől lesz majd ropogós és omlós. Addig a tölteléket elkészítjük: minden hozzávalót egy laza mozdulattal zuttyantsuk egy keverőtálba és robotgéppel keverjük simára. Ha a tészta lehűlt, kinyújtjuk és egy 24-25 cm-es, kivajazott piteformát vagy tortaformát kibélelünk vele. 190 fokon elősütjük úgy 15 percig, majd mehet rá a töltelék, ezzel süssük tovább 180 fokon 45-50 percet, amíg már nem folyik a közepe, picit rázogassuk meg, rögtön látni fogjuk. Ha még remegős, az nem baj, kihűlve meg fog szilárdulni. 



Ha az egész pitét elfogyasztjátok egyszerre, akkor érdemes az egész pitét karamellizálni, én most csak szeletenként égettem, mivel a pitéből maradt másnapra is, és a karamellréteg akkor finom és ropogós, ha frissen készítjük. Úgy a legjobb, ha rétegenként égetünk: vékony réteg kristálycukrot szórunk a sütemény tetejére, azt páncélosra karamellizáljuk, aztán még egy réteg cukorszórás, azt is megkaramellizáljuk, majd még egy réteggel megismételjük ugyanezt. Érvényes ez a creme brulée készítésekor is, minimum 3 réteg cukrot karamellizáljunk a desszertünkre, akkor lesz finoman roppanós és megfelelő vastagságú. S hogy mivel követtem el mindezt? Az öcsémtől kapott kedvenc pink színű szakácsfáklyámmal.:)