Recept:
Tészta:
- 150 g liszt
- 1,5 evőkanál cukor
- 1 mokkáskanál só
- 75 g hideg vaj
- 2 evőkanlál olaj
- 3-evőkanál hideg víz
Töltelék:
- 1,5 kg alma
- 75 g vaj
- 180 g cukor
- pár csepp citromlé
A tésztához az összetevőkből gyorsan gombócot gyúrok, és folpackba csomagolva fél órára a hűtőbe teszem pihenni. Előmelegítem a sütőt 200 fokra. Közben elkészítem az almatölteléket: meghámozom, kimagozom az almákat és negyedekre vágom. A vajat egy nagyméretű serpenyőben felolvasztom, beleszórom a cukrot és világosbarnára karamellizálom, majd mehet bele az alma, addig párolom, amíg elfő a leve. Ha ez megvan, előveszek egy 26/28 cm-es tortaformát (ne kapcsosat, mert annak az alján ki fog folyni a karamell) beleöntöm az almát, a tetejére pedig kinyújtom a tésztát és beborítom vele. Mehet a sütőbe, 30 perc alatt ropogósra és végtelenül omlósra sül. Friss tejszínből vert habbal, vagy 1-2 gombóc vaníliafagyival tálaljuk, isteni.
szió
VálaszTörléstegnap megcsináltam, szerintem nagyon sok bele az egy teáskanál só! nem mokkás/kávéskanálnyi kellett volna csak bele?
ettől függetlenül egyébként nagyon finom, és tényleg jól is néz ki!
Szia,
Törlésbevallom töredelmesen, sosem kanállal teszem bele ezeket a teáskanál/mokkáskanálnyi anyagokat, mindig csak szemmértékre :D Viszont igazad van, átjavítom, nekem így volt felírva a recept, de inkább mokkáskanálnyit tettem bele én is.
én is mindent szemmértékre nyomok, de a teás sok:)
Törlésviszont a sütinek sikere volt:)))
Na ennek nagyon örülök, azt hiszem nálunk is gyakori vendég lesz ez a süti:)
Törlés