2013. augusztus 29., csütörtök

Az egészséges csibiburger és a coleslaw esete

Az emberre néha rátör a kényszer - meg persze az egészségtudat - , hogy néha azért diétázzon, egészségesebben próbáljon étkezni és élni, és sokan azt hiszik, ez egyenlő az éhezéssel és az önsanyargatással. Na jó, az önsanyargatás része valahol igaz, de hát Istenem, a diéta nem a dőzsölésről szól...szóval ilyenkor is lehet azért finoman és igen változatosan táplálkozni, igen klassz fogásokat rittyenteni egészséges alapanyagokból, édeset, sósat egyaránt. Csak az agyunkat kell egy kicsit beindítani, és elgondolkozni azon, hogy amit szeretünk, hogyan lehetne fittebb formában kivitelezni. Én is így tettem most az egyik nagy kedvencemmel, az amerikai káposztasalátával, azaz a coleslaw-val. Mellé - ha már amerikai - hamburgerhús dukál, bár én a salátát magában is elkanalaznám egész nap, olyan finomra sikeredett. Az eredeti káposztasaláta majonézzel készül és cukorral, én ezt light majonézzel és nyírfacukorral helyettesítettem. Természetesen olyan light majonézt válasszatok, ami cukrot nem tartalmaz, erre fontos odafigyelni, mivel vannak olyan light majonézek, amiknek csak a zsírtartalmát csökkentik, a cukrot viszont nem. 

Visszatérve: én egy közepes méretű fejes káposztának a felét használtam fel, aprítógépbe szórtam,  ebből kb. 4-5 főre elég saláta lett. A többi hozzávalót ehhez igazítottam: 1 nagy fej finomra vágott vöröshagyma, 1 sárgarépa lereszelve, kb. 6-7 evőkanál light majonéz, 1 joghurt, 2 evőkanál tej, só, bors, 2-3 ek tárkonyecet, 2 ek citromlé és nyírfacukor ízlés szerint. Az ízesítőkből érzésre tettem, nem méricskéltem, én savanykásabban szeretem. Nekem most tárkonyecetem nem volt itthon, így fehérborecetet használtam, plusz 1 csipetnyi tárkonyt még a salátára szórtam. Állítólag a KFC titkos coleslaw receptjének is ez a titka, a tárkonyecet. De PSSZT! ;) Szóval az öntet hozzávalóit jól összekeverjük, ráöntjük a zöldségekre, és minimum 1 éjszakát állni hagyjuk.

A csirkeburgert pedig az én Giannim nevezte el csibiburgernek, amikor a meki drive beszélőjébe gyorsan akarta mondani a rendelést felvevő munkatársnak, hogy csibeburgert kér, ebből hirtelenjében csibiburger lett, én sikítoztam a nevetéstől, azóta pedig csibiburgernek hívjuk. Szóval: 2 nagyobb méretű csirkemellet használtam fel, ezeket ledaráltam. Ehhez 1 nagy fej vöröshagymát finomra vágtam és üvegesre pirítottam, ráöntöttem a darált húsra, 2 gerezd fokhagymát még rázúztam, 1 tojás, 1 evőkanál Update Mester Morzsa (ha nincs, valamilyen teljes kiőrlésű morzsával helyettesítsétek), só, bors, morzsolt majoranna, és a végén egy csokor aprított petrezselyem. Jól össze kell kevergetni, és ennek is jót tesz, ha egy éjszakát tud pihenni. Ebből az adagból kb. 10 tenyérnyi burger lesz. Másnap előkapjuk, grillen vagy serpenyőben pirosra sütjük. Tipp: amikor a burgereket formázzátok lapos pogácsákká, mindig legyen vizes a kezetek, így nem fog ráragadni a húsmassza. Mennyei finom lett mindkettő!


Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése