2013. március 21., csütörtök

Desszert fénysebességgel

Igazi hétköznapi kényeztetés, de akár az ünnepi asztalon is megállja a helyét a menüsor lezárásaként. Nem hazudok, nem több, mint 5 perc alatt készült el. Bomba siker, lehetetlenség elrontani és olyan de olyan nagyon finom és simogatóan habos. Az ötlet onnan jött, hogy még nyáron raktunk el a fagyasztóba jó sok magozott cseresznyét, anyukám elővett egy csomaggal, hazahozta és a kocsiban felejtette, felolvadt...no, legalább lehet desszertelni, gondoltam. Aztán volt még itthon 3 megmaradt tojásfehérje, amit a macaron napra tartogattam, de megmondom őszintén, tegnap nem volt idegzetem nekiállni. Általában leveles tésztát is mindig tartunk itthon, mert abból is villámgyorsan lehet mindenféle édes és sós finomságot rittyenteni, épp az ilyen helyzetekben jön jól, mint most. 





A sütőt előmelegítettem 180 fokra, majd fogtam, kiterítettem, négyzetekre vagdaltam a tésztát és kivajazott muffintepsi mélyedéseibe  tömködtem őket, úgy hogy a szélei egész feljöjjenek a mélyedések falán majd megtöltöttem a cseresznyével úgy, ahogy a rétest is szoktam: a kialakított kosárka aljára kevés zsemlemorzsát (úgy 1-1 kávéskanálnyit) szórtam, erre jött úgy 1 evőkanálnyi kinyomkodott cseresznye. A cseresznye tetejére még egy pici morzsát szórtam, majd csipetnyi fahéjat minden kosárkába és pici barna cukor a tetejükre. Bedugtam a sütőbe, süldögéltek úgy 20-30 percet, amíg szép aranybarnák nem lettek és a cseresznye is szaftosan fortyogósra sült. Amíg sül, a tojásfehérjékből habot verünk. Nekem 3 megmaradt tojásfehérjém volt, ahhoz 3 evőkanál porcukrot adagoltam és egy habfixálót, ezzel fényesre mixeltem, és amikor már megsültek a sütikék, kikaptam őket a sütőből, majd gyorsan felkapcsoltam a legmagasabb hőfokra. A habot csillagcsöves nyomózsákba töltöttem, csinos íveket kanyarítottam rá és visszatoltam a jó forró sütőre 1-2 percet pirítani a habot. Nem kell kiszárítani, épp hogy csak kis színt kapjon a habkorona.
Ha elértük ezt az állapotot, kapjuk ki a sütőből, kicsit hagyjuk hűlni a formában, majd langyosan már könnyedén ki tudjuk emelni őket a tepsiből. Ropogós tészta, szaftos és pikáns gyümölcs, lágy, édes hab...kell ennél több?
Ha épp nincs tojásfehérje otthon, akkor sem kell kétségbe esni, anélkül is isteni. Kettes számú változat: kevéske marcipánt reszeljünk rá és azt is süssük meg pár perc alatt barnára. De önmagában, minden cicoma nélkül is mennyei és szinte mindenféle gyümölcsből működik.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése