2013. február 16., szombat

Rózsatorta

Nem szokásom behódolni a valentin napnak nevezett agyonszívecskézett divatőrületnek, de valamivel mégiscsak szerettem volna meglepni az én egyetlenemet, így teljesen magától értetődő volt, hogy az alkalomra red velvet (vörös bársony) torta dukál leginkább. Bársonyos és szaftos, bordó piskótalapokból áll a sütemény, melyek sajtos krémmel vannak megtöltve és díszítve. Dekorációnak a rózsás külsőt választottam, rengeteg videót és fotót nézegettem a neten, hogy ezt valójában hogyan is csinálják, és beütött a villám az én agyamba is: hát ez pofonegyszerű! Vagy annak tűnik és majd menet közben kiderül, hogy nem az, jártam már így...De rettenthetetlen és eltántoríthatatlan voltam, nekikezdtem a díszítésnek úgy, hogyha leszakad az ég is, akkor is rózsás lesz a tortám. És tényleg, éppen olyan pofonegyszerű volt, ahogy a videókon látszott! Máskor is fogom alkalmazni, színesben is, nem lehet elrontani és olyan gyönyörű! Maga a torta elkészítése sem volt egy bonyolult dolog, a vörös bársony tortát bátran ajánlom mindenkinek, nyugodtan vágjatok bele, igen egyszerű az elkészítése, és biztos vagyok benne, hogy nem lesz ember, akit ne varázsolna el. Ahogy a nevében is benne van, bársonyos, simogató és a sajtos krém igazán frissítő benne. A lapokat tanácsos 1 nappal a betöltés előtt megsütni, így könnyebb lesz szétvágni őket, de megsüthetjük egyenként, külön-külön is őket, akkor nem kell vágni. A receptet a Tortaimádó lapján találtam, megmondom őszintén, az eredetit, vagy ahhoz nagyon közeli receptet kerestem és nem is akartam ezen változtatni, ez úgy tökéletes, ahogy van.


Recept:


Tészta

  • 25 dkg liszt 
  • 1 evőkanál kakaópor
  • pici só
  • 30 dkg kristálycukor
  • 12 dkg szoba hőmérsékletű vaj
  • 2 db tojás
  • 2 teáskanál vanília kivonat
  • 2.5 dl író (tejsavó)
  • 4 teáskanál folyékony piros ételfesték 
  • 2 teáskanál ecet
  • 2 teáskanál szódabikarbóna
Krém

  • 25 dkg mascarpone
  • 25 dkg Philadelphia natúr krémsajt
  • 3,5 dl habetjszín
  • 2 tk vaníliakivonat
  • 15 dkg porcukor (igazából ízlés szerint, ki mennyire szereti édesen) 
A tésztához a vajat a cukorral, vanília kivonattal habosra keverjük, majd beledolgozzuk a tojásokat. Az ételfestéket elkeverjük az íróval, majd a száraz hozzávalókkal együtt a tojásos keverékhez adjuk, simára dolgozzuk. A végén az ecetet a szódabikarbónára öntjük és amíg pezseg, belekeverjük a tésztába. Sütőpapírral bélelt tortaformába öntjük a fele tésztát, én 18 cm-est használtam és 2 részletben sütöttem meg, majd a 2 lapot még kettévágtam másnap. Azért másnap, mert frissen elég nehéz dolgozni vele, nagyon puha és morzsás, másnapra viszont tökéletes állagot fog elérni. Ha nem tudunk másnapig várni, az is segít, ha a lapokat vágás előtt 35-40 percre mélyhűtőbe tesszük. Vagy ha van idegzetünk, megsüthetjük a 4 lapot egyesével is. Nekem nem volt...

A krémhez a tejszínt felverjük kemény habbá, a sajtokat pedig kikeverjük a cukorral és a vanília kivonattal, majd beledolgozzuk a habba. Megtöltjük a lapokat és kívülről is bevonjuk a tortát. Akinek van türelme, és ilyen rózsásat szeretne, mint az enyém, az ragadjon csillagcsöves nyomózsákot, a maradék krémet csapja bele a habzsákba és egyszerű mozdulatokkal szépséges rózsafejeket tekerhet a torta felszínére. Ehhez a habzsákot teljesen merőlegesen kell tartani a tortára és egy nyomással a rózsa közepét kialakítani, majd köré tekerni az úgymond virágfejet. Rengeteg technikai videó van fent erről a neten itt van például egy: http://www.youtube.com/watch?v=W6_0ZkJ19_k  
Az enyém ilyen lett, szerintem első próbálkozásra nem is rossz, és nagyon nagyon finom is:)




2 megjegyzés:

  1. Hát te nem vagy normális komolyan, ez gyönyörű ez a torta és biztos nagyon finom is! :)

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Imádlak, számítottam rád! :D Köszönöm, be is zsibbadt a kezem, mire végigrózsáztam, de megérte! És mellesleg tényleg finom is. :D

      Törlés