2012. március 29., csütörtök

A macaron, az macaron





Igen, ő az. Cukrászok, gourmand-ok álma, sokunknak rémálma. VOLT. Eddig! Rengeteg próbálkozás, rémesen rossz recept és leírás, kukába hajított, elpazarolt anyag és elrontott desszertkezdemény után újra összeszedtem a bátorságom, nagy levegőt vettem és kimondtam: újra megpróbálom. Azon a reggelen valami isteni sugallat hatására rögtön a http://www.diningguide.hu/ oldalt kezdtem böngészni és rátaláltam egy fantasztikusan sikeresnek ígérkező macaron készítési leírásba egy fiatal és szuper ügyes cukrászlánytól. Több nem kellett...minden alapanyagom megvolt hozzá, hát induljon a móka! Abban a felfogásban kezdtem hozzá, hogy most végre tökéletes desszertet fogok alkotni. Így is lett :) Hiszek a pozitív gondolkodás erejében. Nem mondom, hogy egyszerű volt. Nem, a macaron nem egyszerű desszert, már csak annyiból sem, hogy nagyon precíznek és pontosnak kell lennünk a mennyiségek és a halmazállapotok, sütési hőmérséklet és idő  terén is. De mondjuk, az összes maceráját el is mondtam ezzel. A lényeg: nem lehetetlen az otthoni előállítás! A képem sajnos nem túl jó minőségű, de hamarosan jönnek az újabb adag finomságok többféle ízben és színben, na azt már érdemes lesz fotóznom. Ez a mostani változat fahéjjal fűszerezett étcsokoládé ganache-al lett megtöltve, mennyei, könnyű és roppanós finomság, lágy középpel. Várakozásaim ellenére abszolút nem lett émelygősen édes, mivel a ganache-t nem cukroztam meg, csupán magas kakaótartalmú étcsokoládéból készítettem. Ez adta meg a macaron fő ízvonalát. Mivel a kis kagylócskák önmagukban igencsak édesek, ne essünk abba a hibába, hogy a tölteléket önmagában édestelennek/savanyúnak tartjuk, együtt lesz a kettő tökéletesen harmonikus.
Itt található a leírás, bátor, mindenre elszánt konyhatündérek számára;)
http://www.diningguide.hu/recept/etterem-informacio-7786 sokat kipróbáltam már, de ez kifogástalanul működik.

Nutellás-mascarponés rolád

Legutóbbi süteményes kalandom eredménye egy isteni Nutellás-mascarponés rolád lett. Nem tudom, él-e ember a földön, aki ne szeretné mindannyiunk kedvencét, ezt az üveges-mogyorós-kakaós,krémes mennyei mannát, de azt hiszem, ennek a süteménynek a megkóstolása után végleg elvesztünk...nem érdemes küzdeni ellene. A recept viszonylag egyszerű, de mivel roládról van szó, melegen kell ugye feltekernünk a piskótát. Itt van benne az egyetlen buktató, mivel kitekeréskor sokszor előfordul nálam, hogy elreped. Az okára a mai napig nem jöttem rá, talán mert annyira puha és omlós, hogy sosem tudok elég óvatos lenni. Azonban minden esztétikai hiba gyönyörűen eltüntethető, ha elég krémet hagyunk a külső bevonásra is!:)Talán nem is kell ecsetelnem, mennyire rövid időintervallum telt el az első szelet levágásától az utolsó morzsa eltüntetéséig. 
Íme:
Recept:


A tésztához
  • 185 g étcsoki
  • 60 ml feketekávé
  • 5 szétválasztott tojás
  • 100 g porcukor
  • 2 evőkanál liszt


A csokit a kávéval együtt osszeolvasztjuk, félretesszük, hogy kissé lehűljön. A tojásfehérjét kemény habbá verjük, a tojássárgáját pedig a porcukorral sűrűre keverjük kifehéredésig. A sárgájás masszához jöhet a liszt, az olvasztott csokis keverék, majd az egészet adjuk a felvert fehérjéhez. Sütőpapírral bélelt tepsibe öntjük, 180 fokon 12-15 percet sütjük (tűpróbával ellenőrizzük, hogy átsült-e, nehogy a teteje és a szélek keményre piruljanak) Ha megsült, kivesszük, és még melegen feltekerjük a sütőpapírral együtt, így hagyjuk kihűlni.

A töltelékhez:

  • 1 üveg Nutella, vagy bármilyen más kakós mogyorókrém (én Spar-osat is próbáltam már, nagyon finom és fele annyiba kerül,mint a Nutella)
  • 2 doboz mascarpone sajt
  • 2-3 evőkanál porcukor
  • 2 evőkanál konyak, vagy rum aroma (el is hagyható)

A 2 doboz mascarponét kikeverjük a porcukorral és a konyakkal vagy rum aromával. Kitekerjük a piskótát, először megkenjük a mogyorókrémmel, aztán a mascarpone krém kb 2/3-ával, feltekerjük, és a külsejét is bevonjuk a megmaradt mascarpone krémmel.


Start

Sziasztok!


Nagyon örülök,hogy megtaláltátok a blogomat, azért hoztam létre, mert imádok a konyhában serénykedni-varázsolni, nem csak sütni, de főzni is, mégis azt mondanám, inkább a cukrászat az életem. Egyenlőre csak hobbi szinten, család és barátok boldogítására :)


Üdv: Morticia (Sabrina)