2013. július 20., szombat

Brownie nyáriasítva

Amikor az embernek rengeteg boldogsághormonra van igénye, felmerül a csokoládé kérdése...ennek pedig sütemény formára való átültetése szerintem brownie alakjában a legegyszerűbb és leggyorsabb, és az eredmény éppen olyan lesz, amire az ember ilyenkor vágyik: omlós, belül kissé krémes, szaftos és nem utolsósorban brutálisan csokoládés. Ilyenkor nyáron apró falatnyi kockákra szoktam vágni és bevágom a hűtőbe, jéghidegre lehűtve a legjobb szerintem. Főleg, ha valamiféle gyümölcsöt is szórunk a tetejére, ahogy én most a ribizlit, istenien feldobta az édes-ragacsos csokis sütit a kissé fanyar bogyós gyümölcs. Tipp: a ribizlire még egy leheletnyi fahéjat is szórtam, épp hogy csak egy csipetnyit ;)




Recept (egy kb. 22x30 cm-es tepsire)


  • 25 és fél dkg jóféle étcsoki
  • 25 és fél dkg vaj
  • 30 dkg cukor
  • 3 tojás
  • 1 vaníliarúd kikapart belseje, vagy pár csepp vanília kivonat
  • 7 és fél dkg liszt
  • 1 tk sütőpor
  • 2 maréknyi ribizli (opcionális, de akár málnát, meggyet, szedret, áfonyát, vagy bármit használhatunk)
A vajat és az összetört csokit gőz felett összeolvasztjuk. A cukrot a tojásokkal robotgéppel alaposan összedolgozzuk, majd jöhet bele a csokis-vajas keverék, vanília, végén pedig a liszt a sütőporral. A sütőformánkat kibéleljük sütőpapírral, belesimítjuk a tésztát, a tetejére pedig rászórjuk a gyümölcsöt, erre pedig egy apró csipetnyi fahéjat. Kb. 30 perc alatt megsütjük 180 fokon. Itt felesleges tűpróbázni, mert a közepe mindig ragacsos marad, épp ez a lényege :) Akkor jó, ha a teteje már megszilárdul, a szélei pedig kezdenek elválni a formától. 1-2 gombóc vaníliafagyi is igen jót tesz neki ;)