2013. január 24., csütörtök

Már miért lenne unalmas a karfiol és a brokkoli?

Annyira unom már, hogy sokan a karfiolt nem tudják másként elképzelni, csak rántva...jó, persze, az is nagyon fincsi, de olyan sok más módon el lehet még készíteni és én annyira de annyira imádom! Levesnek, párolva, sütve, karamellizálva, rakottan, csőben sütve, Dubarry módra...és még sorolhatnám naphosszat. Karfiol utáni sóvárgásomat kielégítendő, keresgéltem a neten virágzöldséges receptek, ötletek után. Így bukkantam rá a kéksajtmártásos sült brokkoli alapötletére a Chili&Vanília blogon, igaz Mautner Zsófi csak brokkoliból készítette, én azért a saját szám ízére variáltam, megkevertem karfiollal. Mindkét zöldségből fél-fél fejet használtam fel. Persze kinek mekkora adag szimpatikus, én ha ezt készítek, szeretem ha marad belőle másnapra, lehűtve igazán finom szerintem. Az is nagyon szuper ebben az isteni ételben, hogy fogyaszthatjuk magában is, frissen kifőtt gnocchival, tésztával vagy grillezett húsokkal, de én így magában imádom, ahogy van. Mesés, ahogy a szemernyit édeskés párolt karfiolt bevonja a krémesen lágy, jellegzetes ízű kéksajt mártás (azt hiszem nem kell részleteznem, hogy a kéksajtok is a kedvenceim közé tartoznak), mindennek tetején pedig ropogósra sül a zsemle/kenyérmorzsa és a durvára aprított dió. Tökéletes harmónia, vegáknak pedig egyenesen kötelező kipróbálni!




Recept:

  • fél fej karfiol, fél fej brokkoli
  • 3-4 dl tejszín
  • kéksajt (mennyisége az ízének erősségétől függ)
  • 2 gerezd fokhagyma
  • löttyintésnyi fehérbor vagy vermut
  • só, bors, frissen reszelt szerecsendió
  • tetejére 1-2 evőkanál zsemle- vagy kenyérmorzsa és 1 jó marék durvára aprított dió
A brokkolit és karfiolt rózsáira szedegetem, megmosom és sós vízben roppanósra főzöm (ez forrás után épp hogy csak 1-2 perc, sütőben még úgyis sülni fog, de ha nem vagytok biztosak benne, villával ellenőrizzétek folyamatosan) Ha ez megvan, leszűröm és kivajazott jénaiba öntöm zöldségrózsákat. Jöhet a mártás: a tejszínt forralni kezdem óvatosan, folyamatosan kevergetve, nehogy odakapjon, közben fűszerezem a sóval, borssal és szerecsendióval és belezúzom a 2 fokhagymagerezdet és belelöttyintem a bort. Ha forrásponthoz közelít, beleolvasztom a kéksajtot. Ennek a mennyisége attól függ, éppen milyen típusút/erősségűt kapok. Legutóbb az Aldiban vásároltam, az nagyon kellemes, nem túl erős ízű kéksajt, abból simán beleolvasztottam az egész csomaggal, 150 g-os volt. Erősebb ízű sajtból persze elég úgy 50-100 g közötti mennyiség. A sajtot felolvasztom a tejszínben és az egészet mártás sűrűségűre beforralom, de egy kis habarással is nyugodtan rá lehet segíteni a kívánt állag elérésére, én pl. sűrűn és krémesen szeretem, sok szósszal. Az elkészült mártással nyakon öntjük a jénaiban csücsülő zöldésgvirágokat, a tetejére szórjuk a morzsát és a diót, majd a sütőbe toljuk és 200 fokon addig sütjük, míg a sajtmártás bugyogni fog és a teteje aranybarnára pirul. Mennyei zöldséges ebéd vagy vacsora, ha az ember már látni sem bírja a súlyos hússzeleteket.

2013. január 5., szombat

Fűszeres almás-karamellás szelet

Nem is nagyon tudnék most lélekmelengetőbbet elképzelni így télen ennél a sütinél...egy bögre tejet megragadva, ölünkben egy tányér illatos, omlós süteménnyel, betakarózva, bekuckózva a meleg szobából lesni a kinti világot. Nagyon szeretem ezt művelni a lazítós hétvégéken...A recept egyébként a toffee apple-ből eredeztethető, a toffee apple az angolok karamellbe mártott almája, amit ők a november 5-i Bonfire Night (nemzeti hálaadás) alkalmával előszeretettel készítenek és fogyasztanak, nagyon fincsi egyébként, volt alkalmam megkóstolni a ropogós édességet. A sütemény tésztájába kerül datolyapüré, amitől igazán szaftos és simogatóan puha lesz, a fűszerek, az alma és a karamellöntet pedig mesés összhangot alkotnak, egyszerű, gyors  és nem utolsósorban, szerintem szupermutatós is, bármilyen ünnepi asztalon megállja a helyét akár. A recept egy régebbi BBC Good Food magazinból van.


Recept:

  • 200 g datolya
  • 200 ml tej
  • 250 g vaj
  • 280 g liszt
  • 200 g barna cukor
  • fél tk sütőpor
  • 4 nagy tojás
  • 1 csapott evőkanál mézeskalács fűszerkeverék
  • 1 teáskanál vanília kivonat
Tetejére:
  • 3 kisebb alma
  • egy jó maréknyi tejkaramella, 1 löttyintés tej (kb. 1 ek)
  • porcukor
A sütőt előmelegítjük 180 fokra. A tejben a datolyákat egy kisebb lábasban feltesszük forralni, amint felforrt, le is kapjuk a tűzhelyről és hűlni hagyjuk. Amikor már hozzá tudunk nyúlni, magozzuk ki a datolyákat és húzzuk le róluk a héját, ez a forralás után nagyon könnyen fog menni, nem kell aggódni. Ezután botmixerrel pürésítsük a datolyahúst a tejjel, és adjuk hozzá az összes többi hozzávalót, keverjük simára. Sütőpapírral bélelt tepsibe simítjuk, majd rászeleteljük a meghámozott almát, mehet a sütőbe 45 percre.
Amíg sül, elkészítjük a karamellszószt: a maréknyi tejkaramellát a löttyintésnyi tejjel összeolvasztjuk és félretesszük. Ha megsült a sütemény, kevéske porcukorral meghintjük, rácsorgatjuk a karamellszószt és kockákra vágva tálaljuk.