2012. március 31., szombat

Frangipane





Avagy indul a mandula...Hirtelen felindulásból elkövetett sütemény bemutatása következik. Igaz, nem mostani alkotmány, még nyáron készítettem el, annak örömére, hogy apukám hazatért a messzi, ködös Skóciából. Adott, hogy imádja a marcipánt. Én meg arra gondoltam, miért ne próbálnék ki valami újat, ami még ráadásul marcipánízű is. (a frangipane krém (mandulakrém) elég hasonló lett a marcipánhoz) És valóban nem hazudtak, akik ódákat zengtek erről a finomságról. Megérte a magvakat egyenként kinyomkodni a kis barna kabátkájukból...mivel épp akkor nekem nem volt itthon blansírozott formában. Ehhez meg az kell.
 
Frangipane torta recept:


Én a tésztával nem vesződtem külön, a mandula blansírozás után valahogy az egyszerűbb utat választottam: kész leveles tésztás használtam. Egy piteformát kivajaztam, belevágtam a leveles tésztát, úgy, hogy körbe a piteforma falaira is felérjen, hiszen kell, hogy egy kis pereme legyen a tésztának. 180 fokon elősütöttem, 5-10 perc elég neki.
Majd elkészítettem a mandulakrémet: 

  • 250 g ledarált mandula
  • 50 g liszt
  • 250 g vaj
  • 150 g cukor
  • 1 tojás
  • 1 kupak amaretto vagy mandula kivonat
A vajat a cukorral habosra kevertem, hozzáadtam a mandulát, a lisztet, a tojást és az amarettót vagy mandulakivonatot. Fél órát pihentettem a keveréket a hűtőben, majd a tésztaalapra simítottam. És még friss fügét szeleteltem a tetejére, mert épp volt itthon, de szilvával is pompásan működik. Vagy körtével. Majd visszadugtam a sütőbe és 180 fokon újabb 30-35 percet sütöttem. Nem kell kétségbeesni, ha a sütőből kivéve még folyósnak találjátok a közepét... Vaníliafagyival körítve mennyei. Vagy csak szimplán egy kis házi tejszínből (Cserpes Tejszín) készített habbal...Higgyétek el, nyomába sem ér a dobozos spray-s förtelemnek. És ha már így előjött a szó a tejtermékekről: http://www.cserpessajtmuhely.hu/hu/termekpaletta.php próbáljátok ki, nem fogtok csalódni, úgy tudom, minden Lipóti Pékségben kaphatóak a termékeik.

2012. március 30., péntek

Eper...





Remegve várjuk az eperszezont. Az eper számomra az egyik legfinomabb gyümölcs a világon. A málna mellett.  Lehetőségeink határtalanok az elkészítését illetőleg. Hogy az anyukám által házilag előállított eperlekvárról már ne is tegyek említést... Ma péntek van, és általában ez az a nap, amikor már nem bírom magam türtőztetni a héten és kitör belőlem az alkothatnék. Ma nem így történt...pedig én akartam. Nagyon akartam...Eredetileg szivárványszínes macaronok előállítását terveztem mára. De sűrű napom volt, energia pedig nem maradt a kis drágákra. Ezért ma megmutatok nektek egy régi, szuper trükköt, rémségesen egyszerű és gyors nyalánkság előállítására. Igaz a rengeteg eperre még egy picit várni kell...Bár már kapható a zöldség-gyümölcs árusoknál, de az íze meg sem közelíti még a mennyei, nyári magyar eperét.
A varázslat pofonegyszerű és bomba siker: ricotta-t kikevertem annyi tejföllel, hogy lágyan krémes legyen, adtam hozzá némi édesítőt, ízlés szerint, ki mennyire szereti édesen, persze cukorral is ugyanúgy működik, de hát ugye, ahol lehet, spóroljuk a kalóriákon. Majd a tetejére halmoztam rengeteg szeletelt epret. Nem nagyon volt ideje a hűtőben lehűlni...Azonnal befaltuk.
S holnap pedig érkeznek a szivárványszínű macaronok. Ha minden jól alakul:)


2012. március 29., csütörtök

Töltött kiflik vacsira





És most egy nemsüti.
Remek lehetőségem nyílott a megmaradt pár napos kiflik hasznosítására, amire amúgy már senki nem fanyalodott volna rá önmagában. Nemrég a Nők Lapjában olvastam egy pompás ötletet Vrábel Krisztinától, a Dolce Vita blog szerzőjétől http://fozzunkolaszul.blogspot.com/ .Nagyon szeretem a receptjeit, mert egyszerűek, gyorsak és nagyon látványos eredmény érhető el velük. És persze tuti siker. A mai vacsi is egy ilyen gyors és isteni fogás lett, tejfölös-rozmaringos gombával töltött kiflik. Szikkadt kiflik bele kikapar, bele a percek alatt előállított töltelék, megszór sajttal, 10 perc sütés és voila! Végre nem az unalomig ismételt besameles gombás melegszendvicskrém. No nem mintha az olyan rossz lenne...de olyan izgalmas új dolgokkal kísérletezni;)


Zila kockaforma





Az előző posztomban olvashattatok a Zila tortaformáról, most pedig a kocka forma lesz írásom tárgya. Ezt is Jézuska hozta:) Hirtelen ötlettől vezérelve próbáltam ki, egy sima gyümölcstorta piskótaalapot kevertem ki, ezt sütöttem meg benne, miután kihűlt, megkentem baracklekvárral (naná, hogy házival, anyukám keze munkája) és mindegyik mélyedésbe 1-1 szem rumosmeggyet tettem, tetejére pedig túróhab került. Hát ez sem száradt meg az asztalon...este átjött pár barátunk, s hogy a szavaikkal éljek: "jó-jó, csak kevés". Merjünk kreatívak lenni és elrugaszkodni a receptkönyvektől.

Zila tortaforma





Régóta vágytam és sóvárogtam ezek után a remek Zila tortaformák után, mióta legelőször megláttam Mautner Zsófi blogján http://chiliesvanilia.blogspot.com/2008/11/j-formban.html , ő először a kockaformában sütött répatortát publikálta, azonnal levett a lábamról és receptek, lehetőségek ezrei pörögtek a szemem előtt. Megfogalmazódott tehát az igény: szeretném. Mindennél jobban. Akkor még nem árulták szimpla háziasszonyok számára, úgymond "az utcára" de hála a magasságosnak, olyan nagy kereslet adódott rá, hogy mostmár webshopon is rendelhető.http://www.zilatortaforma.hu/ Örömöm azonban még mindig nem volt teljes, azonnali megvásárlásától borsos ára tántorított el. Majd egyszer...mondogattam magamnak. És az én drága szüleim megleptek vele karácsonyra! Volt öröm, hatalmas...rögtön neki akartam látni, lelkesedésemet azonban a temérdek karácsonyi sütemény megléte lelombozta, de most! Süthetek, kísérletezhetek végre kedvemre.
Legelőször egy máktorta készült a 16 szeletes formában lemon curd-dal töltve...Isteni volt, az édes, habkönnyű mákos tészta a frissítő és fanyar citromkrémmel. Igazi tavaszi-nyári üdítő desszert. A főfogás után nem eltelít, hanem lezárja az étkezést. Tökéletes.

Tavasz, diéta...





És ha már itt a tavasz, mindannyiunk bomba formáról álmodik és keményen dolgozik érte, jutalmazzuk meg magunkat és simogassuk meg ízlelőbimbóinkat a következő cukor- és zsírszegény finomsággal, nyugodt lélekkel, hogy eddigi kemény munkánk nem fog kárba veszni. Hiszen ez az almás krémes Korpovit kekszből készült, ami sem cukrot, sem zsírt nem tartalmaz. A vaníliakrémhez a pudingot zsírszegény tejjel és édesítőszerrel főztem, a lereszelt almát szintén édesítőszerrel pároltam. Meg persze csipetnyi fahéjjal, szegfűszeggel és néhány csepp citromlével. Még melegen összeállítottam és pár óra múlva megpuhult és kihűlt...mondanom sem kell, nekünk, fogyókúrás lányoknak maga a Mennyország. Mert hiába vagyunk "acélból, meg szacharinból", nekem ne mondja senki, hogy nem hiányzik az édesség! :D
Elkészítés a következő módon:


Egy laposabb tál alját kiraktam Korpovit keksszel. Bármilyen kekszet használhatunk hozzá, csak én törekedtem rá, hogy teljes mértékben diabetikus legyen, tehát no cukor és zsír, kalóriát is a legkisebb mértékben tartalmazzon. Ez pedig a Korpovit keksz és ráadásul az íze is finom. Vaníliakrémnek 1 tasak pudingport megfőztem zsírszegény tejjel és édesítőszerrel. Aztán az almát is megpárolom, épp csak annyira, hogy a felesleges leve eltűnjön. A sütiadag méretétől függően, 3-4 lereszelt almát szoktam felhasználni, rácsepegtetek pár csepp citromlét, megszórom egy kis fahéjjal és szegfűszeggel meg némi édesítővel. És ha már az édesítőszereknél tartunk: rengeteg féle van forgalomban, és mi azt mind ki is próbáltuk:) Ami bevált: Canderel (por, tabletta formájába) Müller-ben kapható piros címkés folyékony édesítőszer, Fit Vital a neve és Norbi Update1 Prebio Sweet, ez is por formájában kapható. Ezek mind sütés-főzésállóak, és nincs az a rossz édesítő-utóízük. Észre sem venni az ezekkel készült ételeken, hogy nem cukorral csináltam. No de kanyarodjunk vissza az almáshoz: a pudingot még melegen ráöntöm a keksz alapra, majd rásimítom a megpárolt almát. A tetejét is keksz lapokkal fedem be és jó gyorsan letakarom frissentartó fóliával, amíg meleg, így fog majd megpuhulni. Nagyjából egy óra kell neki. Csak győzzük kivárni!

Update gyümölcsös szelet





Mint a legtöbb nő, anyukám és én is, rendszeres időközönként sanyargatjuk magunkat diétával...nekünk ez jutott, nincs mit tenni...De! Ilyenkor is ehetünk finom sütiket, ami kimondhatatlanul óriási lelki megnyugvást, simogatást és örömöt okoz a fogyókúrázó nőnek, és ráadásul úgy, hogy nem kell bűntudatot éreznie. Igen, abszolút, a következő süti zsír- és kalóriamentes, update lisztből készült. Saját ötlet, édességre megveszettül sóvárgó agyam szüleménye:) A piskóta update lisztkeverékkel sült, diabetikus lekvárral megkenve, cukormentes és zsírszegény joghurtkrémmel megkenve, opcionális, friss gyümölcsökkel. Ami épp van otthon...És az sejtettétek volna, hogy apukám, aki csípőből elutasítja és kilométerekről kiszagolja az édesítőszerrel készült ételeket, ő volt, aki az első szeletet befalta? És kért még...


A macaron, az macaron





Igen, ő az. Cukrászok, gourmand-ok álma, sokunknak rémálma. VOLT. Eddig! Rengeteg próbálkozás, rémesen rossz recept és leírás, kukába hajított, elpazarolt anyag és elrontott desszertkezdemény után újra összeszedtem a bátorságom, nagy levegőt vettem és kimondtam: újra megpróbálom. Azon a reggelen valami isteni sugallat hatására rögtön a http://www.diningguide.hu/ oldalt kezdtem böngészni és rátaláltam egy fantasztikusan sikeresnek ígérkező macaron készítési leírásba egy fiatal és szuper ügyes cukrászlánytól. Több nem kellett...minden alapanyagom megvolt hozzá, hát induljon a móka! Abban a felfogásban kezdtem hozzá, hogy most végre tökéletes desszertet fogok alkotni. Így is lett :) Hiszek a pozitív gondolkodás erejében. Nem mondom, hogy egyszerű volt. Nem, a macaron nem egyszerű desszert, már csak annyiból sem, hogy nagyon precíznek és pontosnak kell lennünk a mennyiségek és a halmazállapotok, sütési hőmérséklet és idő  terén is. De mondjuk, az összes maceráját el is mondtam ezzel. A lényeg: nem lehetetlen az otthoni előállítás! A képem sajnos nem túl jó minőségű, de hamarosan jönnek az újabb adag finomságok többféle ízben és színben, na azt már érdemes lesz fotóznom. Ez a mostani változat fahéjjal fűszerezett étcsokoládé ganache-al lett megtöltve, mennyei, könnyű és roppanós finomság, lágy középpel. Várakozásaim ellenére abszolút nem lett émelygősen édes, mivel a ganache-t nem cukroztam meg, csupán magas kakaótartalmú étcsokoládéból készítettem. Ez adta meg a macaron fő ízvonalát. Mivel a kis kagylócskák önmagukban igencsak édesek, ne essünk abba a hibába, hogy a tölteléket önmagában édestelennek/savanyúnak tartjuk, együtt lesz a kettő tökéletesen harmonikus.
Itt található a leírás, bátor, mindenre elszánt konyhatündérek számára;)
http://www.diningguide.hu/recept/etterem-informacio-7786 sokat kipróbáltam már, de ez kifogástalanul működik.

Nutellás-mascarponés rolád

Legutóbbi süteményes kalandom eredménye egy isteni Nutellás-mascarponés rolád lett. Nem tudom, él-e ember a földön, aki ne szeretné mindannyiunk kedvencét, ezt az üveges-mogyorós-kakaós,krémes mennyei mannát, de azt hiszem, ennek a süteménynek a megkóstolása után végleg elvesztünk...nem érdemes küzdeni ellene. A recept viszonylag egyszerű, de mivel roládról van szó, melegen kell ugye feltekernünk a piskótát. Itt van benne az egyetlen buktató, mivel kitekeréskor sokszor előfordul nálam, hogy elreped. Az okára a mai napig nem jöttem rá, talán mert annyira puha és omlós, hogy sosem tudok elég óvatos lenni. Azonban minden esztétikai hiba gyönyörűen eltüntethető, ha elég krémet hagyunk a külső bevonásra is!:)Talán nem is kell ecsetelnem, mennyire rövid időintervallum telt el az első szelet levágásától az utolsó morzsa eltüntetéséig. 
Íme:
Recept:


A tésztához
  • 185 g étcsoki
  • 60 ml feketekávé
  • 5 szétválasztott tojás
  • 100 g porcukor
  • 2 evőkanál liszt


A csokit a kávéval együtt osszeolvasztjuk, félretesszük, hogy kissé lehűljön. A tojásfehérjét kemény habbá verjük, a tojássárgáját pedig a porcukorral sűrűre keverjük kifehéredésig. A sárgájás masszához jöhet a liszt, az olvasztott csokis keverék, majd az egészet adjuk a felvert fehérjéhez. Sütőpapírral bélelt tepsibe öntjük, 180 fokon 12-15 percet sütjük (tűpróbával ellenőrizzük, hogy átsült-e, nehogy a teteje és a szélek keményre piruljanak) Ha megsült, kivesszük, és még melegen feltekerjük a sütőpapírral együtt, így hagyjuk kihűlni.

A töltelékhez:

  • 1 üveg Nutella, vagy bármilyen más kakós mogyorókrém (én Spar-osat is próbáltam már, nagyon finom és fele annyiba kerül,mint a Nutella)
  • 2 doboz mascarpone sajt
  • 2-3 evőkanál porcukor
  • 2 evőkanál konyak, vagy rum aroma (el is hagyható)

A 2 doboz mascarponét kikeverjük a porcukorral és a konyakkal vagy rum aromával. Kitekerjük a piskótát, először megkenjük a mogyorókrémmel, aztán a mascarpone krém kb 2/3-ával, feltekerjük, és a külsejét is bevonjuk a megmaradt mascarpone krémmel.


Start

Sziasztok!


Nagyon örülök,hogy megtaláltátok a blogomat, azért hoztam létre, mert imádok a konyhában serénykedni-varázsolni, nem csak sütni, de főzni is, mégis azt mondanám, inkább a cukrászat az életem. Egyenlőre csak hobbi szinten, család és barátok boldogítására :)


Üdv: Morticia (Sabrina)